ГоловнаСвіт

ФБР розповіло про проникнення у російську шпигунську мережу у Нью-Йорку

Прослуховування російських шпигунів дозволило ФБР отримати доступ до робочих місць Служби зовнішньої розвідки РФ

ФБР розповіло про проникнення у російську шпигунську мережу у Нью-Йорку
ФБР

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) прослуховувало зустрічі, в яких брали участь російські розвідники у Нью-Йорку, сховавши пристрої запису у папки з імовірно секретною інформацією про енергетичний сектор.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на американську прокуратуру.

Багатогодинні записи зустрічей у 2013 році подано в документах, які надійшли до федерального суду Манхеттена у справі громадянина РФ Євгена Бурякова. Як стверджує прокуратура, він діяв під прикриттям банкіра, беручи участь у шпигунській спільноті в дусі "холодної війни".

Прослуховування ФБР дозволило отримати доступ до робочих місць Служби зовнішньої розвідки Росії (СЗР) і почути про роботу Бурякова на зазначене відомство.

Як зазначає Рейтер, було затримано також ще одного російського агента, якому також висунули звинувачення у цій справі. Зазначається, що цей розвідник скаржився на недостатнє збудження від своєї роботи. За його словами, він очікував, що його робота "буде трохи більш приземленою, ніж у фільмах про Джеймса Бонда".

Судовий процес стосовно Бурякова призначено на 4 квітня. Бурякова заарештували у січні 2015 року, коли прокуратура висунула звинувачення проти нього і двох інших росіян, Ігоря Споришева і Віктора Подобного.

Вони звинувачуються у змові з метою збору економічних даних на користь Росії - сюди відноситься й інформація про американські санкції проти Москви - а також вербування розвідувальних джерел у Нью-Йорку.

Споришева і Подобного заарештували, оскільки вони мали дипломатичний імунітет, як торгового представника Росії і аташе російської місії при ООН відповідно.

Буряков, який працював у державному російському Внешэкономбанку, не визнав провину.

За даними прокуратури, у квітні 2012 року Споришев на конференції, присвяченій нафтовій і газовій промисловості, зустрівся з агентом ФБР, який видавав себе за аналітика однієї з енергетичних компаній Нью-Йорка. Протягом наступних двох років вони неодноразово зустрічалися, щоб обговорити промисловість та інші економічні та політичні питання. При цьому, як зазначає прокуратура, Споришев дарував агенту під прикриттям подарунки і грошові кошти для отримання інформації.

У 2013 році співробітник ФБР почав надавати Споришеву документи, які нібито містять підготовлений ним аналіз енергетичної галузі, "підтверджувальні документи" і "таємно розміщені пристрої запису", стверджує прокуратура. При цьому Споришев дуже швидко повернув псевдоаналітику документи після того, як останній заявив, що його компанія звільнить його в разі, якщо дізнається, що він розкрив конфіденційну інформацію, зазначають прокурори.

Нагадаємо, наприкінці лютого в Естонії трьох людей засудили за шпигунство на користь Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram