ГоловнаСвіт

Конституційний суд Польщі визнав рішення реформувати його роботу неконституційним

Єврокомісія вже почала перевіряти реформу на відповідність принципу верховенства закону

Конституційний суд Польщі визнав рішення реформувати його роботу неконституційним
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Польщі визнав рішення влади реформувати його роботу таким, що не відповідає основному закону країни, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло вже заявила, що уряд проігнорує рішення Конституційного суду й однаково проведе реформу, яка вже спровокувала масові акції протесту.

Як повідомляють, реформу Конституційного суду Польщі затвердили наприкінці минулого року. Згідно з новими правилами, для винесення рішення за нього повинні проголосувати дві третини з усіх суддів. При цьому як мінімум 13 суддів повинні бути на засіданні.

Крім того, реформа наділяє парламент правом усувати суддів Конституційного суду з посад, а президента і мін'юст - правом скаржитися на суддів, одночасно позбавляючи суд права визнавати президента країни нездатним виконувати свої обов'язки.

Сам суд і критики реформи зазначали, що вона неминуче призведе до зволікання з термінами розгляду скарг. Крім того, Єврокомісія вже почала перевіряти реформу на відповідність принципу верховенства закону.

Конституційний суд Польщі, як і конституційні суди більшості інших країн, перевіряють відповідність прийнятих у країні законів конституції. У разі визнання закону неконституційним суд має право його скасувати.

Нагадаємо, в січні в Польщі пройшли акції протесту проти реформ владної партії. Протестувальники висловлювали незгоду зі змінами в роботі Конституційного суду, у функціонуванні ЗМІ, а також із "законом про стеження".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram