ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Bloomberg оцінив імовірність протестів у Росії в 30%

Експерти вважають, що росіяни не вийдуть на протести через зіпсовані відносини із сусідніми країнами.

Bloomberg оцінив імовірність протестів у Росії в 30%
Протесты на Болотной площади (Архив)
Фото: РБК

Імовірність того, що дворічне спадання в економіці врешті призведе до протестів у Росії - 30%.

До такого висновку прийшли 27 експертів-економістів, яких агентство Bloomberg попросило оцінити ймовірність того, що економічні проблеми в Росії виллються в політичні протести.

Тільки шість економістів із 27 вважають, що протести перед осінніми виборами в Держдуму почнуться з імовірністю 50%.

Росія - одна з п'яти країн, що розвиваються, у яких цього року пройдуть вибори. Економісти проводять паралель між Бразилією та Індією, де цього року проходили масові протести і були заворушення. У Росії ж протестний рух зараз дуже розрізнений, вважають економісти Bloomberg. Незважаючи на рекордний за весь час правління Путіна спад в економіці, рейтинг схвалення президента зараз практично на максимальному рівні, констатують експерти.

"Реакція на це спадання, радше за все, буде апатичною, - вважає Вольф Хунгерланд, економіст із Berenberg Bank. - Кремль має занадто багато "цапів-відбувайлів", яких можна в усьому звинуватити".

"Масових протестів, як 2011 року, очікувати не варто, радше будуть частішати локальні спалахи невдоволення", - вважає Андреас Швабе із Raiffeisen Bank.

На думку Крістіана Маджо з Toronto Dominion Bank, зіпсовані відносини Росії із сусідніми країнами - одна з причин, чому люди не вийдуть на протести. "Усе вказує на те, що люди будуть почуватися згуртовано і підтримають діючий уряд", - додав економіст.

Нагадаємо, раніше цього тижня мінфін РФ заявив про затяжний характер економічної кризи в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram