ГоловнаСвіт

Обама в березні відвідає Кубу

Президент США пообіцяв порушити питання про права людини на зустрічі з Кастро

Обама в березні відвідає Кубу
Обама и Кастро (Архив)
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама відвідає у березні з офіційним візитом Кубу.

Про це він повідомив у своєму твіттері.

"Наступного місяця я поїду на Кубу, щоб просунути наш прогрес (у нормалізації двосторонніх відносин) і зусилля, які допоможуть поліпшити умови життя кубинського народу", - написав американський лідер.

Візит відбудеться 21-22 березня. Обаму у поїздці на Кубу супроводжуватиме дружина Мішель. Під час поїздки Обама зустрінеться з кубинським лідером Раулем Кастро.

"Ми з кубинським урядом, як і раніше, маємо розбіжності, про які я говоритиму прямо. Америка завжди буде захищати права людини в усьому світі", - йдеться у твіті Обами.

Понад рік тому влада США і Куби домовилися про налагодження дипломатичних зв'язків і обмін ув'язненими. Минулого року Обама і Рауль Кастро зустрічалися двічі: на полях Генасамблеї ООН і на саміті в Панамі. Влітку запрацювали посольства у столицях двох країн.

Обама стане першим діючим американським лідером, який відвідав острів з 20-х років минулого століття - тоді на конференцію до Гавани приїжджав президент Калвін Кулідж. У 2002 році на острів приїжджав Джиммі Картер, який був президентом США у 1977-1981 роках.

У 30-х роках минулого століття до влади на Кубі прийшов генерал Фульхенсіо Батіста, з режимом якого США підтримували тісні політичні та економічні відносини. Його скинули під час революції 1959 року, коли до влади прийшли соціалісти Фіделя Кастро. Відтоді відносини двох країн були загостреними, хоча президент Дуайт Ейзенхауер і визнав зміну влади на острові.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Куба і США відновлюють авіасполучення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram