ГоловнаСвіт

На виборах президента Португалії переміг правоцентрист

Марселу Ребелу ді Соза переміг у першому турі

На виборах президента Португалії переміг правоцентрист
Марселу Ребелу ди Соза
Фото: EPA/UPG

На виборах президента Португалії, які відбулися в неділю, найбільшу кількість голосів набирає Марселу Ребелу ді Соза - кандидат, якого підтримали праві і центристські партії.

За даними 98% опрацьованих бюлетенів, йому вдалося подолати 50% бар'єр, необхідний для перемоги вже в першому турі, передає "Бі-бі-сі".

Загалом за нього проголосували майже 53% виборців.

Основний суперник ді Сози, Сампайю да Новуа, колишній ректор Лісабонського університету, якого підтримувала соцпартія, набрав 22% голосів.

Трійку лідерів замикає євродепутат Маріса Матіас, яка дотримується крайніх лівих поглядів. Матіас - віце-голова партії "Європейські ліві", що підтримує хороші відносини з іспанською Podemos і грецькою СІРІЗА, набрала трохи більше 10% голосів виборців.

Ребелу де Соза в 1970-х роках був депутатом, а у 1980-х обіймав посаду міністра у справах парламенту. Президент в Португалії виконує більше репрезентативні функції, однак в екстрених випадках має право розпустити парламент або накласти вето на ухвалені закони.

Майбутній президент обирається строком на п'ять років і змінить діючого главу держави Анібала Каваку Сілву, який обіймав свою посаду два терміни поспіль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram