ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

78% росіян назвали розслідування Навального про генпрокурора РФ правдивим

Фонд Навального втретє подав до суду на Чайку.

78% росіян назвали розслідування Навального про генпрокурора РФ правдивим
Юрий Чайка
Фото: ngzt.ru

Більшість росіян (78%) подивилися фільм Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального про генпрокурора РФ Юрія Чайку. З них 27% вважають його правдивим, 39% - схожим на правду, а 12% повідомили, що ця інформація не стала для них несподіванкою.

Про це свідчать результати опитування, проведеного "Левада-центром".

Окрім того, 82% респондентів відповіли, що ситуація навколо Чайки - це типове явище і прояв гниття російської влади. При цьому 28% росіян думають, що фільм ФБК не матиме наслідків і "спрацює система кругової поруки". 21% опитаних думає, що почнеться розслідування проти сім'ї Чайки. А ще 13% вважають, що після фільму почнуться переслідування ФБК та Олексія Навального.

Заступник керівника "Левада-центру" Олексій Гражданкін в інтерв'ю "Дождю" сказав, що тактика влади і федеральних ЗМІ - не звертати увагу на такі розслідування - впливає на їхнє сприйняття: фільм ФБК росіяни помітили, але не надають йому значення.

"Ми проводили інше опитування: які події останніх тижнів запам'яталися вам найбільше. І люди називають збитий у Туреччині літак і теракти в Парижі. Фільм про Чайку запам'ятали лише 4% населення. Хоч 40% знають про нього, але увагу на нього майже не звертають. Після таких публікацій жодних істотних змін у долі еліт не відбувалося. Кількість викриттів, які з'являються перед російськими громадянами, така, що інтерес до кожного з них стає все меншим і меншим", - сказав Гражданкін.

Опозиціонер Олексій Навальний сказав "Дощу", що ФБК задоволений даними опитування "Левада-центру".

"5% дивилися фільм, і ці дані опитування приблизно відповідають тій кількості переглядів, які показують лічильники", - сказав Навальний.

За даними YouTube, 23 грудня фільм зібрав більш ніж чотири мільйони переглядів. При цьому Навальний погодився з думкою Гражданкіна - росіян не особливо переймають такі розслідування.

"На жаль, я змушений визнати неприємний для нас факт: корупція у владі стала рутиною суспільного життя. Що тут запам'ятовувати? Люди знають про шахрая-мера, про шахрая-губернатора, платять хабарі даївцям. Чиновники в нас - "безпредєльщики" і шахраї, що в цьому нового?" - прокоментував Навальний.

Раніше сьогодні ФБК втретє подав до суду на Чайку. Про це в середу, 23 грудня, повідомив адвокат фонду Іван Жданов у твіттері.

Жданов написав, що позовну заяву знову подали до Тверського суду Москви.

"Ми усунули всі порушення, на які вказав суд, і знову подали позов", - сказав Жданов "Интерфаксу". У понеділок, 21 грудня, Тверський суд повернув позов, поданий ФБК до Чайки, оскільки він не відповідав нормам Цивільно-процесуального кодексу.

У заяві не сказано, що позивачі уповноважили представника організації Івана Жданова "правом на подачу позовної заяви від їхнього імені до суду", пояснили в суді.

Раніше позов ФБК до Чайки вже повертав Пресненський суд Москви, оскільки справа про захист честі і гідності виявилося не підсудна цьому суду.

У позові вимагають визнати такими, що ганьблять ділову репутацію фонду і не відповідними дійсності, поширені відомості генпрокурором. Мова йде про фразу Чайки, в якій він вказує на "брехливий характер" відомостей, викладених у розслідуванні про бізнес його сім'ї, а також називає розслідування замовним.

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування про бізнес сім'ї генпрокурора Юрія Чайки, в якому навів інформацію про незаконні махінації, а також бізнесзв'язки з Цапками.

Юрій Чайка у відповідь на публікацію матеріалу сказав, що роботу замовили голова фонду Hermitage Capital Вільям Браудер і "спецслужби США, які стоять за ним". Браудер прокоментував, що не причетний до роботи ФБК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram