ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Роскомнагляд планує обмежити спілкування росіян у месенджерах, - ЗМІ (оновлено)

Адміністрація Путіна хоче більшого контролю над росіянами "у зв'язку зі складною геополітичною ситуацією"

Роскомнагляд планує обмежити спілкування росіян у месенджерах, - ЗМІ (оновлено)
Роскомнадзор
Фото: newsfiber.com

Популярні мобільні месенджери можуть під загрозою блокування зобов'язати укладати договори з російськими операторами зв'язку і співпрацювати з Роскомнаглядом.

Про це повідомляє газета "Ведомости" з посиланням на дані законопроекту, підготовленого Роскомнаглядом.

За даними видання, автори документа пропонують змінити закони "Про інформацію" і "Про зв'язок", додавши в них термін "інформаційно-комунікаційні сервіси" для "передачі текстових, голосових і графічних повідомлень, технологічно нерозривно пов'язаних з послугами зв'язку, надаваними третіми особами у мережах передачі даних операторів зв'язку". Під таке визначення потрапляють насамперед популярні месенджери начебто Telegram, WhatsApp, Viber, проте в бесіді з виданням фахівці уточнили, що сюди можна вписати і соціальні мережі.

Розробників цих сервісів пропонується зобов'язати працювати за договором з операторами зв'язку і повідомляти про свою роботу Роскомнагляд. Закон змусить компанії ідентифікувати користувачів і обмежувати "небажані розсилки масових повідомлень та інформації, поширюваної з порушенням закону". В іншому разі трафік месенджера блокуватиметься за рішенням відомства.

Джерело видання стверджує, що ініціатором нововведень стала адміністрація президента, яка хоче більшого контролю над цими сервісами "у зв'язку зі складною геополітичною ситуацією".

Зараз найбільш популярним месенджером в Росії вважається WhatsApp з майже 8 млн користувачів. Далі йде Viber з 7,5 млн, Skype з 4 млн і сервіс Google Hangouts з 1,1 млн.

Оновлено: Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив журналістам, що питання щодо обмеження спілкування росіян у месенджерах не порушувалося, інформує ТАСС.

"Я знаю, що дійсно тема опрацьовується. Вона не в питанні обмеження опрацьовується. Наскільки мені відомо, жодних там обмежень немає", - сказав Пєсков.

Він також зазначив, що особисто йому будь-які обмеження у використанні месенджерів "були б незручними". "Я думаю, нам усім були б незручними обмеження", - додав Пєсков.

Нагадаємо, у серпні 2015 року у Радбезі Росії побачили загрозу у використанні чиновниками Google і WhatsApp.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram