ГоловнаСвіт

Charlie Hebdo опублікував карикатури на катастрофу А321 (оновлено)

Жириновський запропонував почати у ЗМІ антифранцузьку кампанію

Французький сатиричний журнал Charlie Hebdo 5 листопада опублікував дві карикатури і жарт на тему катастрофи на Синаї російського А321.

На першому малюнку зображено тіла і уламки лайнера, що летять на голову терориста. Підпис: "Російська авіація посилила свої бомбардування" (очевидно, автори натякнули на повітряну операцію Росії в Сирії проти ісламістів).

Фото: charliehebdo.fr

На другій карикатурі зображено череп, що лежить серед уламків і тіл, міркує про небезпеку російських лоукостерів і каже, що, напевно, йому варто було б летіти на Air Cocaine (ймовірно, автори натякали на скандал, пов'язаний з колишнім президентом Франції Ніколя Саркозі та контрабандою кокаїну).

Фото: charliehebdo.fr

Карикатури викликали хвилю обурення з боку російської влади. Так, член комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Ігор Морозов назвав карикатури блюзнірством і знущанням над пам'яттю про жертв авіакатастрофи. "Прагнення до оригінальності Charlie Hebdo просто шокує. Мимоволі згадуєш трагедію, яка сталася в січні 2015 року в самому видавництві. Мені здається, журналісти самі провокують насильницькі дії", - цитує його слова РЕН ТВ.

Заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олександр Романович заявив, що авторів Charlie Hebdo, які жартують про катастрофу A321, інакше як покидьками назвати не можна, передає "Русская служба новостей".

"Вони втратили всякий сором. Це покидьки. Нехай мене почують у Франції ті, хто підтримував редакцію під час кризи, що була на початку року", - заявив член фракції "Справедлива Росія".

На думку депутата, такі публікації "завдають шкоди російсько-французьким відносинам". Парламентар припускає, що це призведе до серйозних проблем, це "порушує добрі відносини між народами двох країн".

Лідер ЛДПР Володимир Жириновський запропонував публікувати в російських виданнях відповідні карикатури на жарти Charlie Hebdo про катастрофу A321, повідомляє "Русская служба новостей".

Зокрема політик пропонує використовувати для цього актора і коміка Луї де Фюнеса, відомого за роллю комісара Жюва у трилогії про Фантомаса.

"Ми мусимо відповісти обов'язково. У нас багато видань. Треба в кожному розмістити карикатуру проти французів. Все, що у них є негативного, над чим можна сміятися. Можна Луї де Фюнеса взяти, щоб по-російськи говорив і плював на французів. У нас фахівці є", - заявив Жириновський.

Крім того, Жириновський пропонує створити в Росії аналог Charlie Hebdo, щоб "висміювати всю Францію, усіх французів, починаючи з Наполеона". При цьому політик відмовляється фінансувати таке видання із коштів ЛДПР, покладаючи цю функцію на "державні пропагандистські органи".

Водночас лідер ліберал-демократів відзначив необхідність "поставити на місце" редакцію видання. За словами політика, ЛДПР подасть запит на проведення пікету біля французького посольства в Москві з протестом проти "таких брудних журналів". Жириновський також висловив готовність особисто бути присутнім на цій акції.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав карикатури блюзнірством, повідомляє РИА Новости..

"У нашій країні це називають дуже ємним словом - блюзнірство. Це не має стосунку ні до демократії, ні до самовираження, ні до будь-чого - це блюзнірство", - заявив він.

Пєсков також розповів, що спробував разом із колегами знайти карикатури на теракт, що стався в січні 2015 року в редакції журналу, проте нічого такого виявити не вдалося. "Якщо вони були опубліковані - це теж блюзнірство, принаймні так прийнято вважати в нашій країні", - додав прес-секретар Путіна.

Окрім того, Пєсков назвав Charlie Hebdo "вельми спірним виданням", існування якого було б "абсолютно недоречним у нашій суспільній системі, в нашій багатонаціональній і багатоконфесійній країні", повідомляє "Интерфакс".

7 січня 2015 року на редакцію Charlie Hebdo у Парижі напали троє озброєних людей. Під час теракту загинули 12 осіб, у тому числі 10 співробітників видання. Приводом для теракту стала публікація на обкладинці журналу карикатури на пророка Мухаммеда.

Журнал Charlie Hebdo і після цього потрапляв у скандальні ситуації, пов'язані з публікацією карикатур на події у світі. Зокрема критичні відгуки викликав малюнок, на якому сирійського хлопчика зобразили мертвим на європейському узбережжі.

Лайнер Airbus A321 компанії "Когалымавиа", що летів з Шарм-еш-Шейха в Санкт-Петербург, впав 31 жовтня на півночі Синайського півострова. Загинули всі 224 людини (переважно росіяни), які перебували на борту. Причину падіння лайнера наразі не встановлено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram