ГоловнаСвіт

У Норвегії заарештували колишнього гендиректора Vimpelcom

Імовірно, йдеться про розслідування корупційних угод компанії в Узбекистані.

У Норвегії заарештували колишнього гендиректора Vimpelcom
Джо Лундер
Фото: eurocomms.com

Колишнього голову телекомунікаційного холдингу Vimpelcom, у який входить "Київстар", заарештували в середу, 4 листопада, в Осло. Про арешт Джо Лундера, який покинув посаду в березні 2015 року, повідомив його адвокат норвезьку телерадіокомпанію NRK.

Імовірно, йдеться про розслідування корупційних оборудок Vimpelcom в Узбекистані, пише "Интерфакс".

Vimpelcom 2014 року повідомив, що продав узбецькій компанії Takilant, пов'язаній з дочкою президента Гульнарою Карімовою, 7% свого узбецького бізнесу за $20 млн, а 2009 року викупив назад за $57,5 млн. Крім того, Vimpelcom заплатив Takilant $57 млн за частоти 3G і LTE, а також канали зв'язку.

У січні цього року компанія Telenor, норвезький акціонер Vimpelcom, опублікував анонімний звіт, що надійшов у міністерство торгівлі, промисловості і рибальства Норвегії, з якого випливає, що

Vimpelcom платив Гульнарі Карімовій з 2006-го по 2012 рік і переказав їй значно більше коштів, ніж повідомляли раніше - $219,5 млн.

Слідство США та Нідерландів розцінює ці платежі як хабарі.

Джо Лундер брав участь у роботі Vimpelcom більш ніж 15 років. Він прийшов у "Вимпелком" 1999 року директором з операцій, а 2000 року отримав посаду президента компанії. 2001 року призначений гендиректором "Вимпелкому", протягом 2003-2005 років очолював його раду директорів. Після перерви знову очолив раду директорів навесні 2010 року.

У липні 2011 року став головним керуючим директором Vimpelcom Ltd, який утворили 2010 року в результаті об'єднання російського "Вимпелкому" й українського "Київстару".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram