ГоловнаСвіт

У Молдові звільнили з-під варти Ренато Усатого

Опозиціонера винесли із суду на руках.

У Молдові звільнили з-під варти Ренато Усатого
Фото: Youtube / Ренато Усатый

Голову молдовського опозиційного об'єднання "Наша партія" Ренато Усатого було звільнено в залі суду в неділю, 25 жовтня, повідомляє кореспондент DW.

Суд у Кишиневі ухвалив відпустити молдавського політика на свободу всупереч проханню прокурорів про продовження попереднього арешту на 30 діб.

Раніше о 12.00 близько тисячі людей зібралися біля будівлі суду в центрі столиці з вимогою відпустити опозиціонера. Присутні скандували "Свободу Ренато Усатому", "Вільну юстицію Молдові". Біля будівлі суду зібралися не тільки соратники опозиціонера, а й громадяни, які йому співчувають. Акція мала мирний характер. Після звільнення Ренато Усатий виступив перед своїми прихильниками, які пронесли його від будівлі суду до трибуни на руках.

Ренато Усатого затримали увечері 23 жовтня в аеропорту Кишинева, куди він прибув з Москви. Його утримували в слідчому ізоляторі Національного центру боротьби з корупцією. Його звинувачують у незаконному прослуховуванні та оприлюдненні телефонних переговорів. Кількома днями раніше він поширив понад 15 записів телефонних розмов екс-прем'єра Молдови, лідера правлячої Ліберально-демократичної партії (ЛДПМ) Влада Філата і бізнесмена, мера міста Оргеєв Ілана Шора. Якщо провину Ренато Усатого буде доведено, він може отримати до 3 років в'язниці.

Із записів телефонних розмов випливає, що Філат просив у бізнесмена грошей в обмін на заступництво. Опубліковані в соцмережах переговори побічно підтверджують факти корупції. Усатий також погрожував оприлюднити телефонні розмови таких молдовських політиків, як Влад Плахотнюк, Юрій Лянке, Валерій Стрелец, Міхай Гімпу.

Колишнього прем'єр-міністра країни Влада Філата затримали 15 жовтня в будівлі парламенту після голосування за зняття з нього депутатської недоторканності. Його звинувачують у виведенні з країни мільярда доларів. Філату загрожує до 15 років в'язниці і штраф у розмірі до 20 тисяч доларів. Підставою для його затримання стали свідчення Ілана Шора, який стверджує, що Філат вимагав у нього гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram