ГоловнаСвіт

Росія витратила на "гуманітарну допомогу" Сирії $2,8 млн

Російські "гумконвої" для Сирії викликали низку запитань у журналістів.

Росія витратила на "гуманітарну допомогу" Сирії $2,8 млн
Башар Асад и Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Росія регулярно відправляє в Сирію "гуманітарну допомогу", про що свідчить сайт держзакупівель.

Про це пише РБК.

Замовниками є підвідомчі МНС підприємства ФБГУ "Агентство з питань забезпечення і координації російської участі в міжнародних гуманітарних операціях "Емерком" і Федеральне державне унітарне авіаційне підприємство.

Загалом РБК знайшла вісім договорів на відправлення гуманітарної допомоги на 49,1 млн рублів. З грудня 2013 року ФДУАП МНС здійснило у сирійську Латакію мінімум 8 рейсів ІЛ-76. Із Сирії на цих рейсах було вивезено 400 осіб.

За даними прес-служби МНС, евакуйованих громадян у кілька разів більше. У період з січня 2013 року по вересень 2015 з Сирії до Росії евакуйовано 1396 осіб, з них 946 росіян і 450 громадян інших держав (переважно з СНД).

"Гуманітарна допомога" формується з державного матеріального резерву. За даними Росрезерву, Росія відправляє "гуманітарні" вантажі до Сирії з березня 2012 року. Згідно з цією інформацією, до них входять м'ясні, молочні та рибні консерви, ковдри, пересувні електростанції, комплекти польовий складних меблів, намети, посуд, ліжка. РБК підрахувала, що загальна вартість цих вантажів становить щонайменше 132 млн рублів.

Зазначається також, що всі договори МНС про постачання "гумдопомоги" підписані більш пізнім числом, після здійснення рейсів і вивішуються на сайті МНС з великим запізненням. При цьому в документації до двох контрактів додано акт про виконання цих та ще семи договорів на суму 30,1 млн рублів, знайти які на сайті держзакупівель РБК не вдалося. В акті, крім номеру договорів, дати їхнього підписання та сум, не вказано ні маршрути, ні рейси, ні будь-які інші характеристики наданих послуг.

Крім цих контрактів 7 вересня на сайті держзакупівель була опублікована торгова процедура на суму 5,5 млн рублів з аналогічним до всіх контрактів описом замовлення послуги, але двома літаками ІЛ-76. Рейс, згідно із зазначеними в картці закупівлі даними, мав відбутися 19 березня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram