ГоловнаСвіт

Колишній посол США в РФ закликав прийдешнього наступника Обами відмовитися від перезавантаження з Росією

За словами Макфола, напружені відносини з Росією не можна назвати "холодною війною".

Колишній посол США в РФ закликав прийдешнього наступника Обами відмовитися від перезавантаження з Росією
Майкл Макфол

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол закликав прийдешнього американського президента не повторювати помилок у відносинах із Росією, допущених адміністрацією Обами під час першого терміну на посаді голови держави.

Про це він розповів в інтерв'ю Yahoo News.

"Не кажіть: "Нам потрібне чергова перезавантаження з Росією". А я той хлопець, який підказав президентові, що необхідна розрядка у відносинах з Москвою. Думаю, тоді, в рамках "зміни політичної стратегії", це було правильним рішенням, однак зараз такий крок був би хибним", - заявив він.

При цьому колишній дипломат зазначив, що напружені відносини з Росією не можна назвати "холодною війною".

Майкл Макфол був послом США в Росії з січня 2012-го по лютий 2014 року. Разом із тодішнім держсекретарем США Гілларі Клінтон він був одним з архітекторів перезавантаження відносин між Вашингтоном і Москвою. Тоді США і Росія підписали новий договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь і спростили візовий режим для туристів і підприємців. Росія тоді ж вступила в СОТ.

Макфол не є кар'єрним дипломатом, він політолог, має докторський ступінь і викладає в Стенфордському університеті. До призначення послом у Росії служив спеціальним помічником президента США Барака Обами з питань національної безпеки. 5 березня 2014 року в офіційному прес-релізі NBC повідомила, що Макфол стане аналітиком телеканалів медіа-групи NBC Universal News Group. Його сфера роботи - аналіз міжнародних відносин і питань національної безпеки.

Президентські вибори в США пройдуть 8 листопада 2016 року. Від демократів свою кандидатуру вирішили виставити колишня держсекретар, дружина 42-го президента країни Білла Клінтона, демократ Гілларі Клінтон, а також безпартійний сенатор-соціаліст Берні Сандерс. Про готовність брати участь у виборах від Республіканської партії в грудні 2014 року заявив брат 43-го президента США Джорджа Буша-молодшого - колишній сенатор Флориди Джеб Буш. Крім нього, про намір поборотися за місце кандидата від республіканців на посаду президента офіційно оголосили колишній губернатор Арканзасу Майк Хакабі, сенатори Тед Круз, Ренд Пол і Рік Санторум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram