ГоловнаСвіт

Ердоган закликав Путіна пояснити дії в Україні після слів про геноцид вірмен

Турецький лідер нагадав Кремлю про дії Росії в Криму і на сході України

Ердоган закликав Путіна пояснити дії в Україні після слів про геноцид вірмен
Эрдоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок заявив, що Росія має понести відповідальність за свої дії в Україні і Криму, перш ніж називати масове вбивство вірмен турками-османами у 1915 році "геноцидом".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Не вперше Росія використовувала слово "геноцид" щодо цього питання. Я особисто засмучений тим, що Путін пішов на такий крок. Те, що відбувається в Україні та Криму - очевидно. Спершу їм варто пояснити ці дії, а потім називати це (вбивство вірмен - ред.) "геноцидом".

У п'ятницю, 24 квітня, в Єревані на церемонії в пам'ять про жертв геноциду Путін заявив: "Позиція Росії була і залишається послідовною: ми завжди вважали, що масове вбивство людей не має і не може мати жодних виправдань".

"Росія є учасницею та ініціатором цілої низки міжнародно-правових актів, що заклали основу сучасного міжнародного кримінального права, в тому числі Конвенції про попередження злочинів геноциду", - сказав російський лідер.

Того ж дня турецький президент Ердоган у письмовому зверненні заявив, що Туреччина поділяє біль вірменського народу у зв'язку з трагічними подіями 1915 року. "Ми знаємо про сумні події, пережиті вірменською спільнотою в минулому. Щиро поділяємо ваш біль. Хочу, щоб ви знали - наші серця відкриті усім нащадкам османських вірмен", - йдеться у зверненні.

24 квітня оголошено європейським Днем пам'яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії. У 2015 році дата відзначається вперше - вона встановлена рішенням Європарламенту 15 квітня.

Туреччина заперечує факт геноциду. Згідно з офіційною позицією влади, під час переміщення або гоніння вірмен мети вбити їх не було. У квітні 2015 року геноцид вірмен в Османській імперії визнала Австрія. Після цьогоТуреччина відкликала свого посла у Відні для консультацій.

На початку XX століття Османська імперія на контрольованих територіях почала депортацію вірмен, що проводилася в умовах, непридатних для життя, які фактично призвели до неминучої загибелі людей. Також почалися гоніння на вірмен, в тому числі і фізичне знищення. Ці події сягнули піку у 1915 році. Загальна кількість загиблих оцінюється у 1,5 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram