ГоловнаСвіт

У Росії вченого судять за шпигунство на користь України

70-річного співробітника НДІ звинувачують у завданні збитків нацбезпеці у розмірі $200 тис.

У Росії вченого судять за шпигунство на користь України

У російському Санкт-Петербурзі за звинуваченням у шпигунстві судять вченого, капітана першого рангу у відставці 69-річного Владислава Нікольського.

Про це повідомляє видання "Фонтанка.ру" з посиланням на прокуратуру міста.

За версією звинувачення, у 2011 році Нікольський як співробітник Науково-дослідного інституту кораблебудування і озброєння ВМФ отримав ремонтну документацію проекту найбільшого у світі десантного корабля "Зубр". Слідство встановило, що він оцифрував друковану документацію, створив дві електронні скриньки, завантажив туди 10 тис. аркушів про "Зубр" і послав замовнику SMS-повідомлення з логінами та паролями. Незабаром вміст скриньок переглянули користувачі з IP-адрес, розташованих на території України. Так, на думку звинувачення, відбулася контрабанда документів, які можуть використовуватися у створенні озброєння і військової техніки. Підсудному загрожує до 20 років позбавлення волі.

На початковій стадії слідство вважало, що матеріали не містять секретних відомостей. Але пізніше ФСБ нарахувала 200 тис. доларів національного збитку.

Колишні співробітники 1-го ЦНДІ міноборони, які добре знають Нікольського, утрималися від оцінки того, що відбувається. Вони лише зазначили, що багато напрацювань "Алмаза" 70-80-х років "морально застаріли, повний комплект на "Зубр" мають країни НАТО, а тому фактичного збитку безпеці країни не завдано".

Адвокати, котрі захищають Нікольського, також не коментують справу, посилаючись на підписку про нерозголошення матеріалів слідства. Вони повідомили, що Нікольський свою провину не визнає і "дає суду розгорнуті свідчення".

Нагадаємо, у березні управління ФСБ РФ у Свердловській області на Уралі повідомило про затримання українського шпигуна. Громадянина України звинуватили у спробі купити машинобудівну документацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram