ГоловнаСвіт

Угорщина домовилася з ЄС про імпорт ядерного палива з Росії

Будапешт має намір судитися з The Financial Times

Угорщина домовилася з ЄС про імпорт ядерного палива з Росії
Фото: tqn.com

Влада Угорщини погодила з європейськими чиновниками проект поставки ядерного палива для АЕС "Пакш" із Росії.

Про це повідомляє Рейтер з посиланням на угорське інформагентство MTI.

"Європейська комісія почула зауваження Угорщини, і зараз вирішується питання постачання палива для АЕС "Пакш" за фінською моделлю", - заявив представник адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Янош Лазар після переговорів з європейським комісаром з питань клімату та енергетики Мігелем Алі. Під фінської моделлю мається на увазі будівництво АЕС Пюхяйокі (Ханхіківі) на сході Фінляндії російськими держпідприємствами, яке має розпочатися у 2018 році.

За словами Лазара, російська сторона отримає право на постачання ядерного палива для нових реакторів "Пакша" протягом 10 років.

Раніше цього року видання The Financial Times повідомило, що ЄС готовий блокувати ядерну угоду між Угорщиною і Росією. Згодом влада Угорщини спростувала цю інформацію, і, за словами Лазара, має намір судитися з газетою.

Контракт між Угорщиною і "Росатомом" на спорудження та обслуговування двох 1200-мегаватних реакторів для розширення потужності АЕС "Пакш" підписали у грудні 2014 року. Він передбачав також фінансування проекту за допомогою російської кредитної лінії на €10 млрд. Чиновники Євросоюзу висунули владі Угорщини претензії з приводу можливого порушення антимонопольного законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram