ГоловнаСвіт

Захід вирішив не відключати Росію від SWIFT

Колапс фінансової системи РФ зашкодить американським і європейським компаніям

Захід вирішив не відключати Росію від SWIFT
Фото: presstv.ir

США і Європа вирішили не відключати Росію від системи міжнародних банківських розрахунків SWIFT, бо це занадто сильно вплине на їх власні економіки.

Про це пише Bloomberg, посилаючись на анонімних чиновників, знайомих з питанням.

Замість цього Захід обговорює інші відповіді на російську агресію проти України: від посилення чинних санкцій у фінансовій, енергетичній та оборонній сфері до введення нових щодо інших секторів економіки.

Відключити РФ від SWIFT пропонували американські сенатори-республіканці Джон Маккейн від Арізони і Марко Рубіо від Флориди. Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон теж говорив, що "є логіка" в тому, щоб заборонити російським установам використовувати цю систему, як іранським банкам у 2012 році.

Однак уряди США та країн Європи вирішили відкласти цей санкційний інструмент, щоб не нашкодити своїм компаніям, які легально торгують із Росією.

Відключення російських банків від SWIFT могло б паралізувати фінансову систему РФ, цитує видання Стенфордського професора Даррела Даффі. "Торговельна сторона економіки стала б украй скрутною. Це б торкнулося кожного. Як би ви платили за товари? В теперішні часи практично ніщо не робиться без того, щоб кошти не йшли через банківську систему, і велика частина їхня йде через SWIFT", - сказав він.

Професор додав, що така санкція торкнулася б і кожної компанії або банку поза межами Росії, які ведуть бізнес із цією країною. "Якби їм знадобилося дістати гроші з російської фінансової установи, їм би довелося знайти інший спосіб", - пояснив він.

Колишній співробітник адміністрації президента Джорджа Буша Хуан Зарат зазначив, що відключення від SWIFT - це "крок, який потрібно робити в самому кінці ізоляційної кампанії, щоб цілком і повністю відключити їхню банківську систему". Таке рішення щодо Росії було б набагато серйознішим для світової економіки, ніж відключення банків Ірану, додав він.

Нагадаємо, у 2012 році система SWIFT відключила від розрахунків 24 іранські банки, у тому числі Центральний банк, в рамках санкцій, введених Європейським союзом. Вплив такого рішення на світову економіку був обмеженим і здебільшого позначався на ціні на нафту. Однак російська економіка в рази більша, ніж іранська, і ефект від її від'єднання буде набагато значнішим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram