ГоловнаСвіт

Прихильники "Ісламської держави" створили аналог Facebook

Наразі ісламістський сайт недоступний

Прихильники "Ісламської держави" створили аналог Facebook
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Прихильники терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) створили свою соціальну мережу - Сaliphate book.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Це сталося після того, як акаунти терористичного угруповання в інших соціальних мережах були заблоковані.

За даними агентства, через день після своєї появи сайт 5elafabook.com виявився недоступним, тому поки невідомо, хто його створив і скільки користувачів там зареєструвалося.

Назва сайту походить від арабського слова khilafa, що означає халіфат. Поєднання "kh" в арабській мові позначають цифрою 5.

Сайт перекладено сімома мовами: голландською, англійською, іспанською, португальською, турецькою, індонезійською і яванською. При цьому арабською він недоступний.

На сторінці ресурсу повідомляється, що він тимчасово призупинив свою діяльність для того, щоб "захистити інформацію про користувачів і забезпечити їх безпеку".

"Сайт 5elafabook.com незалежний, нас не спонсують бойовики ІД. Ми хочемо показати всьому світу, що ми не тільки ходимо зі зброєю в руках і живемо в печерах, як вони це уявляють. Ми розвиваємося разом зі світом і хочемо, щоб цей розвиток був ісламським", - йдеться на сайті.

Ісламісти використовують соціальні мережі переважно для вербування нових бойовиків і обміну інформацією. Крім того, вони викладають в мережу відео зі стратами заручників.

Терористичне угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", на початку червня захопило значну частину територій Сирії та Іраку. Екстремісти оголосили про створення на захоплених територіях "ісламського халіфату". США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони приступили до завдання повітряних ударів по цілях ІД в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram