ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Усіх затриманих на московській акції пам'яті Небесної Сотні відпустили

Поліція не дала російським опозиціонерам покласти квіти в пам'ять про загиблих на Майдані

Усіх затриманих на московській акції пам'яті Небесної Сотні відпустили
архив
Фото: EPA/UPG

Останніх активістів, які залишилися в ВВС "Пресненський", із затриманих 20 лютого біля будівлі посольства України в Москві за спробу покласти квіти в пам'ять про Небесну Сотню, відпустили з відділення.

Про це повідомляє сайт проекту "ОВД-Инфо", який займається допомогою затриманим на акціях.

Останніми відділення поліції залишили Ірина Калмикова, Марія Рябікова, Олена Захарова та Олександр Макаров. На них оформили протоколи за частиною 1 статті 19.3 КоАП - "непокора законній вимозі співробітника поліції", максимальне покарання за якою передбачає 15 діб адміністративного арешту.

За такою ж статтею звинувачують активістку Катерину Мальдон, якій довелося переночувати у ВВС разом з Калмиковою, Рябіковою, Захаровою та Макаровим. Мальдон відпустили раніше 21 лютого під зобов'язання про явку в суд.

Ще трьох затриманих на акції пам'яті Небесної Сотні відпустили вночі 20 лютого. На активіста Віктора Капітонова склали протокол за частиною 5 статті 20.2 КоАП - "порушення учасником публічного заходу встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування". Павла Кузнєцова і Рустама Мустафіна відпустили без складання протоколів.

Увечері 20 лютого активісти прийшли до посольства України, щоб покласти квіти в пам'ять про Небесну Сотню. Тоді проїжджу частину перед посольством було обгороджено.

Активісти запитали співробітників поліції, чому не можна пройти до будівлі, і попросили пропустити їх для покладання квітів. Після цього поліцейські заявили, що "громадяни перебувають на проїжджій частині", і відразу почалися затримання.

Того вечора біля українського посольства також перебували близько сорока противників Майдану - їх поліція не затримувала.

Під час протестних акцій у Києві в період з 18 по 21 лютого 2014 року загинуло понад сто осіб, яких і називають Небесною Сотнею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram