ГоловнаСвіт

У лавах ісламістів у Сирії та в Іраку нарахували 20 тис. іноземців

За даними американської розвідки, в Іраку та Сирії воюють громадяни щонайменше 90 країн

У лавах ісламістів у Сирії та в Іраку нарахували 20 тис. іноземців
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

У лавах терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) та інших терористичних організацій в Іраку та Сирії воюють 20 тис. іноземців, зокрема близько 3,4 тис. вихідців із країн Заходу.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на інформацію комітету з національної безпеки Палати представників Конгресу США.

За даними розвідки, потрапити до Сирії для участі в бойових діях намагалися щонайменше 150 громадян США. При цьому частину з них заарештували дорогою в зону конфлікту, решта загинули в боях. Дехто досі воює на боці ісламістів.

Голова національного антитерористичного центру США Нік Расмуссен заявив, що число іноземців, які їдуть воювати в лавах ісламістів у Сирії, значно перевищує кількість іноземних громадян, які приєдналися до бойовиків в Афганістані, Пакистані, Ємені, Сомалі та Іраку. В Іраку та Сирії, за його словами, воюють громадяни не менш ніж 90 країн.

У Вашингтоні побоюються, що частина бойовиків повернеться на батьківщину в Європу або США для організації терористичних атак, зазначає агентство. Водночас офіційні особи визнають, що відстежити всіх американців і європейців, які борються на боці ісламістів, неможливо.

У жовтні 2014 року була опублікована доповідь Радбезу ООН, з якої випливає, що на боці ІД та інших радикальних угруповань в Іраку та Сирії воюють 15 тис. іноземців із 80 країн.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" розпочало наступ у червні 2014 року і захопило значні території Сирії та Іраку. З серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А із середини вересня США і їхні союзники обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram