ГоловнаСвіт

Усі члени НАТО впевнені в присутності російських військ на сході України

Північноатлантичний Альянс не дає Росії гарантій про те, що Україна збереже позаблоковий статус

Усі члени НАТО впевнені в присутності російських військ на сході України
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Усі 28 країн-членів НАТО одностайні у впевненості в присутності російських військ в зоні АТО в Україні. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на інтерв'ю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга радіо "Эхо Москвы".

"Нам говорили спочатку, що в Криму немає російських солдатів. Потім Росія визнала, що солдати російські в Криму були. Потім нам почали говорити, що на сході України немає російських солдатів. Але, за нашими розвідданими, вони там є, російські сили є в Україні", - сказав Столтенберг.

Він підтвердив, що НАТО отримує таку інформацію з відкритих джерел, від журналістів, які працюють в регіоні, від представників ОБСЄ.

"Спостерігачі, які розміщені як на кордоні, так і в регіоні, вони повідомляють про переміщення військ, обладнання, танків. У нас є інформація, що там є системи ППО. Звідки, окрім як з Росії, вони можуть отримати таку військову техніку?" - зазначив генсек Альянсу.

Як сказав Столтенберг, різні неурядові організації повідомляють про поховання російських солдатів, які загинули в Україні.

"Якщо ми резюмуємо дані, які ми отримуємо від розвідслужб, від ЗМІ - дані про поховання російських солдатів, які загинули в Україні - ось, власне, все разом дозволяє нам скласти таку думку, що в Україні є російські війська, і думку цю поділяю не тільки я, але і 28 членів Альянсу", - сказав Столтенберг.

Окрім того, він зазначив, що НАТО не дає гарантій Росії про невступ України до Альянсу: "У підсумковому Гельсінському акті, який ми підписували ще з Радянським Союзом і в багатьох інших документах, підписаних Росією і НАТО як і організацією, так і окремими членами альянсу, сказано, що будь-яка суверенна держава самостійно може вирішити, чи хоче вона бути членом того чи іншого альянсу або організації, націленої на забезпечення безпеки. І в принципі, саме таке питання, воно як би є замахом на суверенний вибір України", - сказав глава Альянсу.

Нагадаємо, Порошенко заявив про повернення до курсу на вступ України в НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram