ГоловнаСвіт

Японія планує створити агентство військового експорту

Токіо складає правила для маркетингу японської продукції військового призначення

Японія планує створити агентство військового експорту

Міністерство оборони Японії має намір створити агентство військового експорту, яке займатиметься маркетингом японської продукції військового призначення.

Як повідомляє Jane's з посиланням на джерело в Міноборони Японії, наразі складається збірник правил, за якими діятиме перспективне агентство. Ці правила мають відповідати новим правилам військового експорту Японії.

Раніше цього тижня, 26 листопада, Рейтер повідомив, що перспективне агентство також отримає повноваження надавати покупцям озброєння і військової техніки експортні кредити, надавати допомогу в організації спільних з японськими компаніями підприємств і здійснювати фінансовий супровід угод. Джерело Jane's цю інформацію не підтвердило і зазначило, що остаточне рішення про створення агентства ще не ухвалили.

На початку квітня 2014 року Японія зняла заборону на експорт озброєнь, яка діяла з 1967 року, ухваливши закон, який по-новому регламентує поставки оборонної продукції за кордон. Новий закон забороняє продаж військової продукції країнам, де ведуться бойові дії, а також державам, які потенційно можуть "підірвати мир у всьому світі". Експортні правила також дозволяють продавати зброю країнам, завдяки яким зміцняться міжнародна та національна безпека Японії.

Правила японського військового експорту, котрі діяли з 1947 року, забороняли поставки озброєнь країнам з комуністичними режимами, державам, які беруть участь у міжнародних військових конфліктах, і країнам, щодо яких діють санкції ООН. Рішення про необхідність скасувати ці правила і ввести нові ухвалив уряд Японії у 2011 році.

Нагадаємо також, що у липні 2014 Японія зняла обмеження на використання армії за межами країни, які діяли з 1947 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram