ГоловнаСвіт

Обама планує частково легалізувати 5,8 млн мігрантів

Президент США має намір діяти, оминаючи Конгрес

Обама планує частково легалізувати 5,8 млн мігрантів
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама сьогодні ввечері планує оголосити про початок реалізації плану, спрямованого на часткову легалізацію майже шести мільйонів мігрантів, які мешкають на території США.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела в адміністрації США.

Зокрема, очікують, що Обама оголосить про створення системи контролю над імміграцією, яка відверне загрозу депортації для майже шести мільйонів незаконних мігрантів, надасть тим з них, хто не має судимості, можливість отримати дозвіл на роботу в США. Білий дім поки що офіційно не коментував цієї інформації.

За даними NYT, депортація не загрожуватиме понад 3,3 млн осіб, які прожили в США нелегально більш ніж п'ять років. Уникнути загрози депортації зможуть також 2,5 млн мігрантів, які живуть у країні більш ніж 10 років - так звані "мрійники", які підпадають під дію міграційної програми, влітку 2012 року запропонованою адміністрацією Барака Обами. Ця реформа дозволила б незаконним мігрантам поступово легалізуватися й отримати американське громадянство за умови дотримання низки вимог. Проте представники Республіканської партії в Конгресі США заблокували цю ініціативу.

Тим часом у середу стало відомо, що сільськогосподарські працівники з-поміж мігрантів не отримають захисту від депортації. Не отримають її також батьки "мрійників". Крім того, на частково легалізованих мігрантів не будуть поширюватися державні субсидії на охорону здоров'я. Також Білий дім планує обмежити можливість отримання ними інших державних виплат і дотацій.

Зараз у США проживають більш ніж 12 млн нелегалів, переважно з країн Латинської Америки. Щорічно США депортують близько 400 тис. осіб.

Зазначимо, що після того, як за підсумками проміжних виборів 4 листопада республіканці отримали більшість в обох палатах Конгресу США - в Сенаті і Палаті представників - реформа позбулася шансів на проходження Конгресу. Після цього Обама дав зрозуміти, що має намір скористатися своїми виконавчими повноваженнями, оминаючи Конгрес.

Деякі політичні аналітики вважають, що реалізація плану президента США Барака Обами з імміграційної політики є "злочином", що може спровокувати імпічмент. Таку думку, зокрема, висловив політичний оглядач Чарльз Краутхаммер в ефірі телеканалу Fox News, повідомляє Huffington Post.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram