ГоловнаСвіт

НАТО: активність російських ВПС стає провокаційнішою (оновлено)

Брідлав звернув увагу на збільшення кількості російських військових літаків у небі Європи

НАТО: активність російських ВПС стає провокаційнішою (оновлено)
Филип Бридлав
Фото: EPA/UPG

Головнокомандувач військ НАТО в Європі Філіп Брідлав заявив, що активність Військово-повітряних сил Росії 28-29 жовтня в європейському повітряному просторі становила більші і складніші авіаційні формування, які літали  "провокаційнішими", порівняно зі звичайними, маршрутами.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Важливо те, що зазвичай це були дуже невеликі групи літаків, іноді одиночки або, максимум, два літаки", - заявив Брідлав на прес-брифінгу в Пентагоні.

"Те, що ви спостерігали минулого тижня, становило більше, складніше формування літаків, які летіли по дещо "глибшій", і я б сказав, трохи провокаційнішій траєкторії", - зазначив він.

Читайте: У Литві почалися навчання НАТО

У Міноборони РФ неодноразово заявляли, що всі польоти літаків ВПС виконуються у суворій відповідності з міжнародними правилами використання повітряного простору над нейтральними водами, не порушуючи кордонів інших держав.

Москва після суперечностей із Заходом через її участь в українському конфлікті, а також через насильницьку анексію Криму Росією, оголосила про безпрецедентне зростання активності НАТО біля своїх кордонів. В альянсі, у свою чергу, заявили про "незвичайне зростання активності" російської військової авіації.

Через ситуацію навколо України НАТО вжило ряд заходів, спрямованих на гарантування безпеки країн-учасниць. Було посилено місії повітряного патрулювання країн Прибалтики, літаки з радіолокаційним обладнанням здійснюють регулярні польоти над Польщею та Румунією, введено додаткові кораблі НАТО в Балтійське і Середземне моря. Крім того, альянс заявив про збільшення постійної присутності персоналу, розширення програми навчань, зміцнення системи раннього оповіщення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram