ГоловнаСвіт

Суд засудив засновника The Pirate Bay до 3,5 років в'язниці

Свартхольм наполягає на своїй невинності у зламі поліцейських комп'ютерів

Суд засудив засновника The Pirate Bay до 3,5 років в'язниці
Готтфрид Свартхольм, Петер Сунде, The Pirate Bay
Фото: EPA/UPG

Суд Данії засудив співзасновника одного з найбільших у світі торрент-трекерів The Pirate Bay Готтфріда Свартхольма Варга до 3,5 років позбавлення волі за злам поліцейських комп'ютерів.

Про це повідомляє BBC.

Разом зі своїм спільником Варга визнали винним у скачуванні файлів із комп'ютерів данської поліції і служби соціального забезпечення, які управлялися компанією CSC.

На думку прокурорів, спільники здійснили "наймасштабнішу з відомих хакерських атак". Данського спільника Варга, відомого як JLT, засудили до шести місяців в'язниці, але він вийшов на свободу, оскільки вже провів під арештом 17 місяців.

Суд дійшов висновку, що Варг і JLT зробили першу атаку на поліцейські комп'ютери в лютому 2012 року і отримали піврічний доступ до закритої інформації. Адвокати хакерів визнали, що поліцейську мережу зламали за допомогою комп'ютера, що належить Варгу, але заявили, що він не пов'язаний із викраденням файлів.

Захист стверджує, що атаку здійснив невідомий хакер, який просто скористався комп'ютером Свартхольма. Варг в свою чергу відмовився назвати ім'я цього хакера. Присяжні і суддя визнали малоймовірним викрадення поліцейської інформації іншими кіберзлочинцями.

За даними видання The Local, в загальному Варгу і його датському спільнику вдалося викрасти близько чотирьох мільйонів файлів, у тому числі номери соцстрахування громадян Данії та бази правопорушників країн Шенгену.

Готтфрід Свартхольм, два інші співзасновники The Pirate Bay Фредрік Ней і Петер Сунде, а також спонсор торрент-трекера Карл Лундстрем у 2008 році стали фігурантами справи про порушення авторських прав. Прокуратура Швеції звинуватила їх у поширенні нелегального контенту.

Суд засудив кожного з них до року в'язниці, а також постановив відшкодувати збиток у розмірі 32 млн шведських крон ($4,8 млн). Пізніше реальний термін перебування у в'язниці знизили, проте розмір штрафу, навпаки, виріс до 46 млн крон ($6,9 млн).

Фредрік Ней і Карл Лундстрем вирушили до в'язниці у 2010 році і провели за гратами 10 місяців. Петера Сунде заарештували у Швеції влітку 2014 року.

Свартхольму деякий час вдавалося переховуватися, однак у серпні 2012 року його затримали в Камбоджі і депортували у Швецію, де засудили вже до двох років в'язниці. У листопаді 2013 року Варг і його хостинг-провайдер PRQ стали відповідачами відразу у кількох справах в Мосміськсуді. Сайт і програміста звинувачують в Інтернет-піратстві, а приводом для судового розгляду став фільм Федора Бондарчука "Сталінград 2" і російські серіали, писала газета "Коммерсантъ".

Того ж місяця Свартхольма у зв'язку з черговим звинуваченням депортували до Данії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram