ГоловнаСвіт

Мадрид просить КС визнати референдум про незалежність Каталонії незаконним

Очікується, що суд заморозить указ про референдум в Каталонії на п'ять місяців

Мадрид просить КС визнати референдум про незалежність Каталонії незаконним
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Уряд Іспанії офіційно звернувся до Конституційного суду з проханням оголосити незаконним референдум про незалежність Каталонії.

З такою заявою по телебаченню 29 вересня виступив прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой, повідомляє агентство Рейтер.

Згідно із заявою уряду, указ про проведення референдуму в Каталонії і закон про опитування не відповідають основному закону країни.

"Ні об'єкт, ні процедура голосування не відповідають іспанській конституції", - сказав Рахой.

Тепер має відбутися пленарне засідання КС, на якому буде ухвалено рішення про прийняття позову до розгляду. Очікують, що після цього дію закону про опитування і указу про референдум автоматично заморозять на п'ять місяців. Якщо рішення не буде ухвалено за цей період, суд повинен буде порушити питання про продовження терміну.

Нагадаємо, в суботу, 27 вересня, Каталонія оголосила референдум про незалежність регіону від Іспанії. В суботу в Каталонії також набув чинності закон про опитування, який дозволить, на думку місцевої влади, проводити загальнонародні опитування без офіційної згоди Мадрида.

За планами влади автономії, каталонцям 9 листопада запропонують відповісти на два запитання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала державою?" і "Якщо так, то чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою?"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram