ГоловнаСвіт

Атака на тюремний конвой в Іраку: 61 жертва

Імовірно, за терактами стоять проурядові сили

Атака на тюремний конвой в Іраку: 61 жертва
архив
Фото: EPA/UPG

Унаслідок нападу радикальних ісламістів на тюремний конвой поблизу Багдада загинули 52 в'язні і дев'ять поліцейських, повідомляє 24 липня агентство Рейтер з посиланням на міністерство юстиції Іраку.

Як уточнює агентство Associated Press, атака почалася з обстрілу з мінометів бази іракської армії, де були передбачувані терористи.

Побоюючись утечі, влада вирішила перевезти підозрюваних в інше місце. Під час руху конвою бойовики підірвали заздалегідь закладені на узбіччях фугаси і відкрили шквальний вогонь.

Ще не відомо, хто стоїть за нападом, однак, за даними міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), ймовірно, це проурядові сили, оскільки за останній місяць іракські силовики і шиїтські прихильники влади незаконно стратили близько 255 ув'язнених задля помсти за дії сунітських бойовиків.

Місяць тому, 23 червня, бойовики напали на тюремний конвой у Багдаді. Тоді загинули 30 людей.

Рівень безпеки в Іраку знизився через активізацію на початку минулого місяця сунітського угруповання "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ). Бойовики ІДІЛ, які воювали донедавна в Сирії, в червні очолили наступ на північні і західні райони Іраку. До них приєдналися суніти Іраку, військові з армії Саддама Хусейна і дрібні терористичні угруповання.

За останні тижні ІДІЛ зуміла захопити кілька міст Іраку і території на кордоні із Сирією та з Йорданією. Угруповання оголосило 29 червня про створення "Ісламського халіфату" на підконтрольних йому територіях в Іраку та Сирії. Халіфом проголосили лідера бойовиків Абдаллу Ібрагіма ас-Самарана, також відомого як Абу Бакр аль-Багдаді. Саме угруповання змінило свою назву на "Ісламська держава".

Самопроголошений халіфат зараз простягнувся від міста Алеппо на півночі Сирії до провінції Діяла на сході Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram