ГоловнаСвіт

Швейцарські банки погрожують заморозити рахунки американців, з яких ті не платять податків

Фінансові інститути Швейцарії хочуть уникнути виплати штрафу Вашингтону

Швейцарські банки погрожують заморозити рахунки американців, з яких ті не платять податків
Швейцария

Кілька швейцарських банків погрожують заморозити рахунки американців, якщо ті не доведуть, що сумлінно сплачують або мають намір платити податки на батьківщині, пише 7 липня видання Financial Times з посиланням на джерела.

Видання зазначає, що швейцарські банки, які беруть участь у спеціальній програмі США, зобов'язані до кінця липня подати інформацію про американських клієнтів, а до вересня 2015-го показати, що американці задекларували рахунки самостійно або під тиском банку. Якщо будуть виявлені незадекларовані рахунки американців, то банк оштрафують.

FT не уточнює, про які саме банки йдеться, проте наголошує, що в програмі американського мін'юсту беруть участь більш ніж 100 фінансових організацій Швейцарії. Усього банківський сектор країни включає близько 300 банків, зазначає видання.

Думки юристів про дії швейцарських банків розходяться. Деякі з них вважають, що банки порушують закони, примушуючи клієнтів робити те, що не вписано в їхні контракти. Інші вказують на те, що банки зможуть відстояти свою правоту в суді, якщо клієнт надав некоректну особисту інформацію під час укладення контракту.

Зараз влада США активно бореться з проблемою приховування американцями своїх активів за кордоном з метою ухилення від сплати податків. Вашингтон приділяє особливу увагу країнам з ліберальним законодавством у галузі фінансових відносин, зокрема Швейцарії. Так, раніше США оштрафували швейцарський банк Credit Suisse, який визнав себе винним у приховуванні даних про американських платників податків і заплатив $2,6 млрд штрафу.

У 2010 році США прийняли закон "Про оподаткування іноземних рахунків" (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA), який вимагає від іноземних банків надавати відомості про рахунки американських клієнтів у податкову службу США. З тих банків, які не готові підкорятися вимозі, стягуватимуть податок у розмірі 30% за низкою платежів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram