ГоловнаСвіт

У Росії пообіцяли "адекватно відповісти" на введення Австралією санкцій

Москва вважає дії австралійців "абсолютно контрпродуктивними" і "недружніми"

У Росії пообіцяли "адекватно відповісти" на введення Австралією санкцій
Константин Долгов

Рішення Австралії ввести санкції через ситуацію в Україні проти низки осіб і компаній із Росії абсолютно непродуктивне, і Москва на нього відповість.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на заяву уповноваженого МЗС РФ з прав людини, демократії і верховенства права Костянтина Долгова.

Раніше в чевтерг МЗС Австралії повідомило, що 19 червня набули чинності фінансові санкції та обмеження на переміщення проти 50 осіб та 11 компаній, "які мали відношення до загрози суверенітету та територіальній цілісності України".

"Якщо це так, це абсолютно контрпродуктивний крок, і будь-які односторонні санкції не допомагають справі", - прокоментував введення санкцій Долгов.

"Це крок, який, безумовно, є недружнім. Це утиск законних прав та інтересів російських громадян. Як завжди, ми такі кроки без адекватної відповіді не залишимо", - підкреслив він. Дипломат також нагадав, що ця позиція РФ стосується  усіх односторонніх санкцій, і вона добре відома.

Санкції введені Австралією, зокрема, щодо радника президента РФ Сергія Глазьєва, голови Ради Федерації Валентини Матвієнко, сенатора Андрія Клішаса, спікера Держдуми Сергія Наришкіна, депутатів Олени Мізуліной та Олексія Пушкова, віце-прем'єрів Дмитра Рогозіна і Дмитра Козака, помічників президента РФ Владислава Суркова, Володимира Кожина та Андрія Фурсенка, голови адміністрації президента РФ Сергія Іванова, першого заступника голови адміністрації Кремля В'ячеслава Володіна та Олексія Громова, в.о. голови Криму Сергія Аксьонова, бізнесменів Юрія Ковальчука, Аркадія, Бориса Ротенбергів, Геннадія Тимченка, голови РЖД Володимира Якуніна, а також низки лідерів невизнаних ДНР і ЛНР. У цей список також потрапили Банк Росія, ІнвестКапіталБанк, СМП-банк, ТОВ "Стройгазмонтаж", ТОВ "Авиа Групп Норд", Стройтрансгаз груп, Волга-Груп, "Черноморнефтегаз", а також інші компанії та особи.

В Австралії оголосили про плани ввести санкції через ситуацію навколо України ще в березні. Тоді у зв'язку з анексією Криму і Севастополя Росією Австралія заборонила в'їзд в країну 12 росіянам. У травні австралійський уряд ухвалив рішення розширити санкції ще на 38 осіб і ввести обмеження для 11 компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram