ГоловнаСвіт

Лукашенко готовий повернути "кріпацтво"

Уряд Білорусі підготував декрет, який забороняє жителям сіл переїздити до міст

Лукашенко готовий повернути "кріпацтво"
Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що для підвищення результативності агропромислового комплексу готовий повернути губернаторам "кріпацтво".

Про це повідомляє у середу, 28 травня, агентство "Интерфакс".

За словами президента, уряд уже підготував декрет, згідно з яким працівникам колгоспів та радгоспів забороняється змінювати сферу діяльності та переїздити до міст. У зв'язку з цим він зажадав від губернаторів "ворушитися", оскільки тепер повноваження місцевої влади будуть розширені.

"Я ставлю жорстко питання тому, що на столі декрет, про який я говорив раніше. Вчора мені його поклали на стіл з приводу, ну, скажемо прямо, "кріпацтва". Ми замикаємо на губернаторах все. Ти не звільнишся і не перейдеш (пам'ятаєте, я говорив у посланні). Ну так починайте ж ви ворушитися, щоб народ не сказав: що ж ви нас затискаєте, а самі незрозуміло як працюєте. Тому всі повноваження у найближчий тиждень перейдуть до рук органів влади і "туди-сюди" вже не буде", - заявив білоруський лідер.

Наприкінці листопада 2012 Лукашенко з метою ефективності модернізованих деревообробних підприємств заявив про намір ввести на них "кріпацтво". Він доручив підготувати проект декрету, відповідно до якого працівникам цієї сфери буде заборонено звільнятися з роботи до закінчення реконструкції цих підприємств.

"Працівник не може звільнитися з цього підприємства без дозволу керівника. Відпустять - нехай іде, не відпустять - повинен працювати. За порушення - на примусові роботи. Звільнився - на примусові роботи, і сюди ж працювати. А то ми достукаємося до того, що завтра почнуть ходити по Борисову та Мінську з вилами і один одного колоти", - заявив тоді білоруський президент.

Тепер же Лукашенко вирішив взятися за результативність сільського господарства. "Треба давати результат. Це стосується не тільки громадського сектору, а й приватного. Вся влада у ваших руках - дійте. Посилання на те, що хтось там нагорі не спрацював, не приймаються!", - підкреслив він, додавши, що губернатори повинні "привчити селян працювати дуже ефективно".

За словами Лукашенка, поточний рік згодом повинен стати орієнтиром з ефективності для колгоспників і радгоспників. Всю відповідальність він при цьому поклав на місцеву владу. "Якщо він (губернатор - ред.) до 15 червня у Вітебській області не прибере траву, значить, це його останні дні. Не буде зроблено - проект указу на стіл. За слова треба відповідати", - пояснив Лукашенко, додавши, що на виправлення ситуації у губернаторів є всього рік.

"Не набагато відрізняється Брестська область від Гомельської, а різниця разюча. Просто треба вирощувати і обробляти те, що там росте, і годувати тих тварин, яких треба там годувати. Все, чого не вистачає, поставимо з республіки. Один більше молока виробить, віддасть до республіканського фонду, а ми йому м'ясо перекинемо. А не те що удільними князьками стали: "Мені треба годувати народ". Та ви виробляєте те, що треба за завданням, а народ нагодують кому треба. Більше на цю тему ніхто розмовляти не буде", - резюмував Лукашенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram