ГоловнаСвіт

Учені навчать зарядні пристрої допомагати елекромережам

Аналіз коливань частоти в електромережі може допомогти збалансувати споживання енергії, вважають дослідники.

Учені навчать зарядні пристрої допомагати елекромережам
Колебания частоты в электросети и график зарядки

Інженери презентували технологію контролю зарядки акумуляторів електронних пристроїв, що враховує завантаженість електромережі.

Принцип роботи розумного зарядного пристрою ґрунтується на обліку добових коливань частоти змінного струму в електромережі. Навіть якщо вона номінально становить, наприклад, 50 Гц, її фактичне значення постійно змінюється в межах між 49,9 і 50,2 Гц. Ці коливання відображають зміну балансу між споживачами і виробниками електроенергії.

Автори показали, що аналіз коливань частоти в електромережі може допомогти збалансувати споживання енергії. Для цього інженери створили зарядний пристрій для ноутбука, що споживає енергію тоді, коли в електромережі є надлишок продуктивних потужностей, і припиняє зарядку, коли споживання знову зростає. Увімкнення та вимкнення пристрою контролюється мікроконтролером з установленим значенням низького і високого порогів частоти струму.

Вплив ноутбуків на загальну стабільність електромережі за умови повного переходу на "розумні" зарядні пристрої автори називають "значним" у масштабі окремо взятої Великобританії. Утім, докладні розрахунки цього впливу в роботі відсутні. Також не зрозуміло, як періодичні переходи акумуляторів між різними режимами роботи можуть вплинути на тривалість їхнього життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram