ГоловнаСвіт

Засновник WikiLeaks розкритикував Обаму на Генасамблеї ООН

Ассанж побоюється, що в США йому може загрожувати страта.

Засновник WikiLeaks розкритикував Обаму на Генасамблеї ООН
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж, який зараз переховується в посольстві Еквадору в Лондоні, використовуючи відеозв'язок виступив на засіданні Генасамблеї ООН, щоб розкритикувати США і американського президента Барака Обаму.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У своїй промові Ассанж розкритикував американського лідера за підтримку свободи слова на Близькому Сході і одночасне переслідування WikiLeaks та обмеження доступу громадськості до інформації. Він заявив, що його власний досвід є доказом того, що Обама "зробив більше для кримінальної відповідальності за свободу слова, ніж будь-який інший президент США".

Австралієць також подякував владі Еквадору за те, що вони надали йому політичний притулок і організували відеозв'язок з Нью-Йорком, де зараз триває Генасамблея ООН.

Ассанж перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні з 19 червня 2012 року. Британська влада заявила, що в разі, якщо він залишить посольство, його заарештують і екстрадують у Швецію, де його звинувачують у зґвалтуванні. Адвокати Ассанжа і уряд Еквадору побоюються, що шведська влада видасть його США, де, за їхніми словами, він стикнеться з "нелюдськими" умовами утримання у в'язниці і навіть стратою.

Крім того, Ассанж сказав, що Великобританія і Швеція досі відмовляються надати йому гарантії в тому, що його не буде екстрадовано до США. Проте джерела в американському і шведському уряді спростовують інформацію про те, що США зацікавлені в заарештуванні Ассанжа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram