ГоловнаСвіт

Еквадор може привезти Ассанжа у Швецію під своїм захистом

У скандинавській країні засновника WikiLeaks хочуть допитати з приводу звинувачень у зґвалтуванні.

Еквадор може привезти Ассанжа у Швецію під своїм захистом

Міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патіно не відкидає, що засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа можуть доправити у Швецію, але тільки під дипломатичним захистом Еквадору. Про це Патіно заявив у п'ятницю, 21 вересня.

Так

, на думку Патіно, буде виконано вимоги шведського правосуддя, але водночас гарантовано безпеку Ассанжеві.

Раніше Патіно заявляв, що Ассанж може вирушити до Стокгольма, якщо Лондон погодиться видати йому письмові гарантії того, що зі Швеції його не зможуть екстрадувати в якусь третю країну. Також влада південноамериканської країни спростувала ймовірність таємного вивезення засновника WikiLeaks. Сам Ассанж підготувався провести в посольстві Еквадору у Великобританії близько року.

Ассанж перебуває на території посольства Еквадору в Лондоні з 19 червня - відколи звернувся до влади Еквадору з проханням про політичний притулок. Він пішов на цей крок після того, як програв усі процеси про свою екстрадицію з Великобританії до Швеції. У скандинавській країні Ассанжа мають намір допитати з приводу звинувачень у зґвалтуванні і сексуальних домаганнях.

Засновник WikiLeaks вважає, що справу проти нього сфабриковано. На думку Ассанжа, Швеція має намір видати його США, де йому може загрожувати страта за публікацію секретних депеш американських дипломатів і документів Пентагону. Вашингтон не раз спростовував ці наміри стосовно Ассанжа.

Еквадор погодився надати Ассанжеві політичний притулок 16 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram