ГоловнаСвіт

Еквадор отримав тисячі листів на підтримку Ассанжа

Країну попросили надати притулок засновникові Wikileaks.

Еквадор отримав тисячі листів на підтримку Ассанжа
Джулиан Ассанж
Фото: wordyou.ru

Посольства Еквадору в США і Великобританії отримали понад 10 тисяч електронних листів із проханням надати притулок засновникові WikiLeaks Джуліану Ассанжу. Повідомлення про це у вівторок, 26 червня, з'явилося на сайті міністерства закордонних справ Еквадору.

Автори листів пояснюють, чому підтримують засновника WikiLeaks, і просять владу Еквадору надати йому притулок. Лист на підтримку Ассанжа також надіслано особисто президентові Еквадору Рафаелю Корреа від американської правозахисної організації. Електронні підписи під зверненням залишили вже більш п'ять тисяч осіб. Серед підписантів - режисери Майкл Мур і Олівер Стоун, а також філософ Ноам Хомський.

Автори петиції заявили, що Ассанж лише працював як журналіст, а кримінальне переслідування проти нього є утисками свободи слова та перешкоджанням вільному поширенню інформації про американську міжнародну політику.

Еквадор отримав запит про надання притулку Ассанжеві 19 червня. Корреа заявив, що керівництву його країни знадобиться час для вивчення справи засновника WikiLeaks.

Зараз влада Швеції домагається екстрадиції Ассанжа з Великобританії. Його заарештували в Лондоні за запитом шведських правоохоронних органів наприкінці 2010 року. Рішення про екстрадицію ухвалили в лютому 2011 року. 30 травня 2012 р. Верховний суд відхилив апеляцію захисту. 12 червня адвокати оскаржили рішення про екстрадицію повторно, однак суд відхилив клопотання про перегляд справи. Відкласти екстрадицію можна, подавши позов до ЄСПЛ.

Засновник WikiLeaks заявляє, що справу проти нього сфабриковано з політичних міркувань. Ассанж вважає, що зі Швеції його можуть екстрадувати до США, де його судитимуть за публікацію 250 тисяч повідомлень американських дипломатів на сайті Wikileaks.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram