ГоловнаСвіт

Туреччина розмістила на кордоні з Сирією засоби ППО

Приводом став збитий Сирією літак-розвідник.

Туреччина розмістила на кордоні з Сирією засоби ППО
Фото: turkmilitary.com

Туреччина розмістила на кордоні із Сирією військову техніку, зокрема засоби ППО.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на місцеві ЗМІ. Зокрема, в місто Іскендерун скерували мобільні пускові установки і зенітна артилерія.

Окрім того, кілька одиниць техніки розмістили в сусідньому прикордонному місті Рейханлі. Також броньовики відправили в Шанліурфу, яка розташована в сусідній провінції.

Військову техніку відправили до кордону на тлі різкого погіршення відносин між двома країнами. Приводом стало збивання 22 червня турецького літака-розвідника RF-4E, який збила сирійська ППО над Середземним морем.

У Сирії стверджують, що постріл було зроблено після того, як літак, влетівши в повітряний простір, не відповів на запит. Турецька сторона наполягає, що пілот перетнув кордон помилково і відразу покинув сирійський повітряний простір. Ніяких запитів, за словами турків, він не отримував. 25 червня віце-прем'єр Туреччини Бюлент Аринч розповів, що сирійці обстріляли турецький літак, який бере участь у пошуковій операції на місці аварії RF-4E.

Коментуючи ситуацію, прем'єр Реджеп Таїп Ердоган заявив, що

Туреччина готова атакувати будь-які сирійські підрозділи, які вважатиме загрозою національній безпеці. При цьому, пише Hurriyet, глава уряду наголосив, що його країна не ставить собі за мету нападати на Сирію.

Провінція Хатай, де зосередилася більшість військової техніки, стала місцем скупчення сирійських біженців, які перетинають кордон із Туреччиною. Зараз там перебуває близько 33 тисяч сирійців, які рятуються від громадянської війни. Жертвам конфлікту між силами Башара Асада і його противниками, що триває з березня 2011 року, стали більш ніж 15 тисяч осіб.

Раніше турецька влада, яка активно критикує Асада, озвучувала плани можливого створення на кордоні із Сирією буферної зони, де могли б базуватися сирійські повстанці. У зв'язку із цим Анкара не виключала розміщення вздовж лінії кордону військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram