ГоловнаСвіт

У Франції чиновники заробляють більше, ніж президент і прем'єр

Найбільше високооплачуваних чиновників працює у французькому МЗС.

У Франції чиновники заробляють більше, ніж президент і прем'єр
Фото: EPA/UPG

У Франції 656 державних службовців мають офіційну зарплату більшу, ніж президент і прем'єр-міністр країни.

Таку інформацію на запит журналістів підтвердили в канцелярії Матінйонського палацу (резиденція прем'єр-міністра), повідомляє власний кореспондент "УКРІНФОРМу".

"Президент Франції та прем'єр-міністр поступаються за рівнем зарплати 656 державним чиновникам вищого рангу, отримуючи з 15 травня цього року 14 910 євро, з яких після відрахування податків і зборів їм залишається 12 696 євро", - йдеться в урядовому віснику Journal Officiel.

Найбільше французьких чиновників із топ-зарплатами працює в міністерстві закордонних справ Франції: 385 із 656 найбільш оплачуваних держслужбовців працюють за кордоном у дипломатичних представництвах і міжнародних організаціях. Друге місце після МЗС серед французьких держустанов за рівнем зарплат займає міністерство економіки.

За інформацією французького МЗС, зарплати співробітників, які працюють за кордоном (незалежно від міністерства, до якого вони належать), складаються з трьох основних частин. Перша - це базовий оклад, який нічим не відрізняється від зарплати будь-якого державного службовця і залежить від посади та рангу. Друга частина зарплати - це допомога на житло, яку нараховують залежно від умов проживання, рівня безпеки для життя і здоров'я, рівня життя в країні перебування і, нарешті, віддаленістю від Франції. Третім параметром у МЗС називають витрати, пов'язані з перебуванням сімей чиновників за кордоном (вартість навчання дітей у школі тощо).

"Усі ці фактори в підсумку впливають на рівень зарплат чиновників, які, на перший погляд, можуть здатися високими не тільки з погляду іноземця, але й у французькому контексті", - наголошено в офіційній заяві МЗС Франції. Основним чинником, що визначає зарплату, є країна і місто перебування. Найбільше отримують французькі чиновники в Кабулі та Багдаді. Наприклад, посол Франції в Тунісі отримує 6,5 тис. євро, а в Афганістані - близько 35 тис. євро.

Нагадаємо, президент Франції Франсуа Олланд на 30% урізав собі, прем'єру та міністрам щомісячне грошове утримання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram