ГоловнаСвіт

Іран заперечує плани показати ядерні об'єкти іноземним дипломатам

МАГАТЕ вважає, що Іран проводив у Парчині випробування вибухових речовин.

Іран заперечує плани показати ядерні об'єкти іноземним дипломатам
архивное фото

Іран заявив у вівторок, що не планує показувати свої ядерні об'єкти дипломатам країн, які прибули до Тегерана на саміт Руху неприєднання (РН), що суперечить попередній заяві заступника міністра закордонних справ.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми не маємо конкретних планів на відвідини ядерних об'єктів Ірану іноземними гостями, які беруть участь у саміті країн Руху неприєднання", - заявив прес-секретар МЗС Рамін Мехманпараст, згідно з повідомленням державного інформаційного агентства IRNA.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Ірану Мохаммад Мехді Ахундзаде в понеділок натякнув, що Іран може дозволити дипломатам, які прибули на саміт, відвідати військовий полігон у Парчині. За відомостями Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Парчин може бути пов'язаний з ядерними розробками Ірану.

Західні дипломати відхилили попереднє припущення про можливість візиту, зроблене незабаром після того, як МАГАТЕ знову не вдалося отримати доступ для своїх інспекторів на військово-промисловий комплекс Парчин під час зустрічі з іранською делегацією у Відні в п'ятницю.

"Усякий тур, який іранці можуть провести для чиновників РН, буде всього лиш дуже поганим рекламним трюком. Власне МАГАТЕ повинно отримати доступ до Парчина", - заявив можновладний західний дипломат у Відні.

Асгар Солтані, представник Ірану в МАГАТЕ, підтвердив намір своєї країни продовжувати збагачення урану.

"Ми не будемо призупиняти збагачення навіть на секунду", - заявив він.

Збагачений уран можна використовувати як паливо для електростанцій або, в разі подальшої обробки, для створення ядерної зброї.

Ахундзаде також сказав у понеділок, що Генсек ООН Пан Гі Мун, який відвідає Тегеран для участі в саміті РН, зможе відвідати ядерні об'єкти Ірану. Прес-секретар Пан Гі Муна заперечує ці плани.

Поки в Ірані проходить саміт Руху неприєднання (закінчується в п'ятницю), Захід намагається ізолювати Ісламську Республіку через підозри в розробці ядерної зброї. Тегеран заявляє, що його ядерна програма має виключно мирні цілі.

МАГАТЕ підозрює, що десятиліття тому Іран проводив випробування вибухових речовин, які пов'язані з розробкою ядерної зброї. І робив це в сталевій камері в Парчині. Тож, можливо, протягом останніх місяців він намагається очистити це місце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram