ГоловнаСвіт

Китайське місто запустило $ 130-мільярдну програму стимулювання економіки

Експерти сумніваються в можливості реалізації цього плану.

Китайське місто запустило $ 130-мільярдну програму стимулювання економіки
Фото: obnovlenie.ru

Уряд адміністративного центру провінції Хунань Чанша (КНР) запустило програму стимулювання інвестицій розміром 829 млрд юанів ($ 130 млрд), щоб підтримати місцеву економіку.

Про це повідомляє Reuters 26 липня з посиланням на державні ЗМІ.

У доповіді "Синьхуа" йдеться, що гроші витратять на 195 проектів, у тому числі на аеропорт, метро та міську інфраструктуру, а також на розробку енергоефективних галузей промисловості. Уряд міста Чанша, відомого своєю машинобудівною та кольоровою металургією, також планує прискорити фінансові реформи й інновації, зазначено в доповіді. Попри це, в доповіді немає ніяких подробиць про те, як програму фінансуватимуть. Окрім того, на веб-сайті уряду Чанша немає жодних згадок про існування програми.

"Синьхуа", перефразовуючи слова секретаря Компартії в Чанша Чена Ранера, заявило, що економічний тиск на місто не можна ігнорувати, незважаючи на відносно стабільне зростання в умовах "глобального зустрічного вітру", і настав час для ініціативи.

Головний економіст японської фінансової компанії Nomura в Гонконгу Чжан Живей вирахував, що вартість програми стимулювання інвестицій становила 147% від номінального ВВП Чанша  2011 року, або 1,8% національного економічного виробництва в Китаї. Чжан зазначає, що навіть якщо програма розтягнеться на п'ять років, це будуть інвестиції, еквівалентні 46% від загального річного обсягу інвестицій в основний актив Чанша.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram