ГоловнаСвіт

Вибори президента Словенії пройдуть 11 листопада

Претенденти на посаду голови держави зможуть виставити свої кандидатури із 20 серпня.

Вибори президента Словенії пройдуть 11 листопада
Фото: calend.ru

Спікер парламенту Словенії Грегор Вірант підписав у середу указ про проведення в країні чергових президентських виборів 11 листопада цього року.

Словенія є парламентською державою, тому функції президента обмежені. У цій колишній югославській республіці, яка нині є членом Євросоюзу, президента обирають загальним голосуванням на п'ять років і не більш ніж на два терміни поспіль.

Вірант висловив сподівання, що п'ята за ліком президентська кампанія, яка офіційно розпочнеться 12 жовтня, пройде в позитивній атмосфері, без негативних заяв.

Претенденти на посаду голови держави зможуть виставити свої кандидатури з 20 серпня.

Очікується, що за президентське крісло боротимуться нинішній керівник Словенії Данило Тірке, колишній прем'єр-міністр Борут Пахор і член Європарламенту Мілан Звер.

Згідно зі словенським законодавством, президент представляє Республіку Словенію і є верховним головнокомандувачем її збройних сил. До основних обов'язків президента належать призначення виборів до парламенту, проголошення законів, призначення та звільнення з посади повноважних послів, ухвалення рішення про помилування, пропозиція парламенту кандидатури прем'єр-міністра, розпуск парламенту й інші функції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram