ГоловнаСвіт

Комп'ютер за 35 доларів отримав власну ОС

Раніше власникам пристрою рекомендували використовувати дистрибутив Debian.

Комп'ютер за 35 доларів отримав власну ОС
Raspberry Pi
Фото: Lenta.ru

Розробники наддешевого комп'ютера Raspberry Pi представили операційну систему Raspbian, призначену спеціально для цього пристрою, йдеться в блозі некомерційної організації Raspberry Pi Foundation.

Raspbian - це дистрибутив Linux, створений на базі Debian. Проектувальники Raspberry Pi зазначають, що Raspbian дозволяє вповні використовувати апаратні можливості пристрою. Як наслідок, багато завдань - наприклад, "відтворення" сайтів у браузері - виконуються швидше.

Раніше власникам Raspberry Pi рекомендували використовувати дистрибутив Debian. Тести показали, що комп'ютер під управлінням Raspbian здійснює деякі операції на 40% швидше, ніж комп'ютер під Debian.

Завантажити образ Raspbian для SD-карти можна на сайті розробників комп'ютера. ZIP-файл із дистрибутивом "важить" 440 мегабайтів.

Raspberry Pi постачають без корпуса, у вигляді плати завбільшки з кредитну картку. Він використовує процесор на архітектурі ARM із тактовою частотою 700 мегагерців і має 256 мегабайтів оперативної пам'яті. Модель, за яку просять 1820 рублів, має роз'єм Ethernet, два порти USB, HDMI і слот для карт SD.

Комп'ютер продають два британські ритейлери - RS Components і Element14. До 16 липня в одні руки відпускали не більш ніж один комп'ютер, опісля це обмеження скасували, однак від оформлення замовлення до відвантаження комп'ютера замовникові минає щонайменше чотири тижні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram