ГоловнаСвіт

Болгарія визнала придумані Грузією для абхазів документи

У Сухумі та Цхінвалі ідею "нейтральних паспортів" неодноразово критикували.

Болгарія визнала придумані Грузією для абхазів документи
Грузинский паспорт
Фото: Lenta.ru

Болгарія офіційно визнала "нейтральні документи", які грузинська влада випускає для жителів Абхазії та Південної Осетії. Про це, як повідомляє "Наша Абхазія", заявив голова грузинського МЗС Грігол Вашадзе за підсумками зустрічі з болгарським колегою.

"Це дуже важлива новина, і я переконаний у тому, що процес визнання документа триватиме", - зазначив Вашадзе. Він повідомив, що переговори про визнання "нейтральних паспортів" тривають і з іншими країнами.

Болгарський міністр закордонних справ Микола Младенов, зі свого боку, заявив, що ці документи, отримавши визнання за кордоном, "сприятимуть реінтеграції Грузії".

Абхазія і Південна Осетія оголосили про від'єднання від Грузії на початку 1990-х років. Почалися збройні конфлікти, під час яких грузинській владі не вдалося повернути контроль над цими регіонами. Після чергового конфлікту - серпневої війни 2008 року - Південну Осетію й Абхазію офіційно визнала Росія (приклад РФ пізніше наслідували ще кілька країн). Офіційний Тбілісі далі вважає ці республіки грузинськими територіями, "окупованими Росією".

Закон про альтернативні документи для мешканців Абхазії та Південної Осетії грузинська влада ухвалила 2011 року (в рамках стратегії зближення з втраченими територіями). Згідно з офіційним формулюванням, "нейтральні паспорти" чинні "до відновлення грузинської юрисдикції" над цими регіонами.

Мешканцям регіонів, що відкололися від Грузії, запропонували "нейтральні посвідчення особи" і "нейтральні проїзні документи". Вони дають право вільно пересуватися територією Грузії та користуватися соціальними пільгами, що існують у республіці (оскільки офіційний Тбілісі вважає Абхазію та Південну Осетію грузинськими територіями, людей, які живуть там, відповідно, визнають жителями Грузії).

За даними на березень 2012 року, які подавала "Грузія Online", Агентство громадянського реєстру Грузії видало близько 80 "нейтральних посвідчень особи" і 9 "нейтральних проїзних документів". Ці документи, як повідомляли, визнали Японія, Чехія, Литва, Латвія й Ірландія. На початку червня стало відомо, що їх визнали і США. Прибувши у Тбілісі, держсекретар США Гілларі Клінтон повідомила, що "нейтральними паспортами" можна буде користуватися для поїздок у Сполучені Штати на навчання або з туристичною метою.

У Сухумі та Цхінвалі ідею "нейтральних документів" неодноразово критикували. І Абхазія, і Південна Осетія випускають власні паспорти. Крім того, більшість жителів цих республік мають російське громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram