ГоловнаСвіт

Асад жалкує про збитий турецький літак

Сирія готова вибачитися перед Туреччиною.

Асад жалкує про збитий турецький літак
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Президент Сирії Башар Асад сказав, що шкодує про збитий сирійськими військами турецький літак і що він не допустить, щоби напруження у відносинах між двома країнами перетворилося на відкрите протистояння.

Про це повідомляє Reuters 3 липня з посиланням на турецьку газету Cumhuriyet.

Нагадаємо, Сирія стверджує, що 22 червня збила турецький винищувач із метою самооборони, і що його збито в сирійському повітряному просторі. Туреччина наполягає, що літак випадково порушував сирійський повітряний простір протягом декількох хвилин, але збили його в міжнародному повітряному просторі. У відповідь Туреччина посилила військову активність уздовж південного кордону з Сирією і заявила, що буде "рішуче" реагувати на подальші порушення на сирійському кордоні.

"Ми дізналися, що він (літак) належав Туреччині після того, як збили його. Я говорю на 100 відсотків: "Якщо б тільки ми не збили його", - заявив Асад.

На запитання про те, чи може напруження у відносинах між Сирією і Туреччиною призвести до війни, Асад відповів: "Ми не дозволимо (напруженню) перерости у відкрите протистояння між двома країнами, яке завдасть шкоди обом". Він також сказав, що Сирія не накопичила і не збільшуватиме військові сили на кордоні з Туреччиною, незалежно від дій уряду прем'єр-міністра Туреччини Таїпа Ердогана.

Асад заявив, що Сирія вибачиться перед Туреччиною, якщо з'ясується, що літак дійсно збили в міжнародному повітряному просторі.

"Літак використовував коридор, яким раніше тричі скористалися ізраїльські літаки. Солдати збили його, тому що не бачили повітряного судна на нашому радарі, а також тому що нам не надали інформації. Звичайно, я був би щасливий, якби це був ізраїльський літак", - резюмував Асад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram