ГоловнаСвіт

Філіппіни попросять США допомогти залагодити конфлікт із Китаєм

Територіальний конфлікт між двома сторонами набирає обертів.

Філіппіни попросять США допомогти залагодити конфлікт із Китаєм

Президент Філіппін Беніньо Акіно заявив у понеділок, що може попросити Сполучені Штати скерувати патрульні літаки в Південно-Китайське море, щоб допомогти контролювати територіальні води країни.

Про це повідомляє 2 липня Reuters.

На думку експертів, цей крок може посилити напруженість у відносинах із Китаєм.

"Нам потрібні літальні апарати над спірними водами. У нас немає літаків із такими можливостями", - сказав Акіно в інтерв'ю, посилаючись на американські патрульні літаки Orion P3C.

Нагадаємо, що у квітні два китайські патрульні катери завадили філіппінській стороні заарештувати китайських рибалок, чиї човни перебували у водах Філіппін біля острова Лусон. Китай і Філіппіни оскаржують належність цієї території. Також на цю групу островів у Південно-Китайському морі претендує Тайвань. У Манілі філіппінські ВМС знайшли на китайських рибальських човнах рибу і корали. Потім з'явилися китайські патрульні судна, які не дозволили затримати китайських рибалок.

Напруження в регіоні через територіальні суперечки зросло протягом останніх двох років. В'єтнам і Філіппіни неодноразово звинувачували Китай у вторгненні в їхні територіальні води, але Китай не має наміру відмовлятися від претензій на острови. Тертя з Китаєм змушують владу Філіппін шукати підтримки США.

Минулого місяця Акіно відкликав легко озброєний патрульний катер і риболовецьке судно через погану погоду біля групи скель, приблизно за 140 миль на захід від острова Лусон. Відтак двомісячне протистояння між двома сторонами вважали вичерпаним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram