ГоловнаСвіт

Китай виступає проти тиску на Сирію

Східна країна вважає, що вирішувати долю країни повинен сирійський народ.

Китай виступає проти тиску на Сирію
архивное фото
Фото: polblog.ru

МЗС Китаю висловив незгоду з пропозицією Франції забезпечити мир у Сирії згідно з мирним планом посланця ООН Кофі Аннана примусово, повідомляє Reuters.

Офіційний представник китайського МЗС Лю Веймінь прямо не відповів на запитання про пропозицію Франції, коли його запитали про це на черговому брифінгу, але, здавалося, не відкинув його відразу. Попри це, він висловив позицію Пекіна, який виступає проти будь-якого підходу з застосуванням "санкцій і тиску".

"Ми вважаємо, що дії міжнародного співтовариства щодо Сирії повинні сприяти поліпшенню умов у країні, а також політичному врегулюванню сирійської кризи. Китай не схвалює підхід із застосуванням санкцій і тиску", - сказав Лю.

"Ми вважаємо, що в нинішніх умовах усі сторони повинні активно підтримувати посередницькі зусилля посланника Аннана, і закликаємо всі сторони в Сирії по-справжньому виконувати резолюцію Ради Безпеки ООН із шести пунктів, запропоновану Аннаном", - зазначив Веймінь.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив 13 червня, що Франція пропонує надати ООН повноваження здійснити план Аннана. Він сказав, що розглядають запровадження заборони на польоти над Сирією, де, за його словами, триває громадянська війна.

Відповідаючи на запитання про коментарі від урядів інших країн, зокрема Росії, щодо відставки президента Сирії Башара аль-Асада, Лю сказав: "Ми неодноразово заявляли, що Китай ненавмисно сприяє будь-якій стороні (конфлікту), а шлях розвитку Сирії та її політичну систему має визначати сирійський народ".

Нагадаємо, що Росія і Китай - постійні члени Ради Безпеки ООН, що мають право вето, - перешкоджають зусиллям західних держав засудити або закликати Асада до відставки. За даними ООН, за час державного перевороту в Сирії було вбито щонайменше 10 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram