ГоловнаСвіт

Уряд Японії закликає прем'єра задуматися про перезапуск реакторів

Японці не бояться енергетичної кризи.

Уряд Японії закликає прем'єра задуматися про перезапуск реакторів
архивное фото

Майже третина законодавців японської провладної Демократичної партії закликає прем'єр-міністра Есіхіко Нода проявляти обережність щодо перезапуску ядерних реакторів у зв'язку з проблемою безпеки після землетрусу та цунамі 2011 року.

Про це повідомляє Reuters 5 червня.

Нода прагне перезапустити два реактори в західній частині Японії, перш ніж попит на електроенергію досягне свого піку цього літа. Уже цього тижня він може прийняти рішення про перезапуск реакторів, що суттєво знизить його рейтинг серед виборців.

"Як видно з опитувань, більшість людей думають, що ми можемо пережити це літо, зберігаючи енергію і передаючи її між регіонами. Ми закликаємо Вас (Нода) врахувати той факт, що партія і народ не досягли угоди .... і всі ми повинні проявляти обережність у питанні перезапуску реакторів", - ідеться в заяві, яку буде представлено уряду Нода сьогодні.

Ядерна енергія забезпечувала близько 30% електроенергії Японії до цунамі минулого року, яке пошкодило АЕС "Фукусіма" на північному сході Японії. Відтоді всі 54 реактори країни переведено в автономний режим для перевірки.

У понеділок, 4 червня, Нода зазначив, що перезапуск зупинених реакторів важливий не тільки для того, щоб пережити літню нестачу електроенергії, але також для уникнення підвищення тарифів на електроенергію.

Але екс-міністр національної стратегії і один з авторів заяви Сатосі Араї сказав, що Нода не виконав умови, необхідні для відновлення роботи двох реакторів на АЕС Охі в префектурі Фукуї на заході Японії. Уряд з усіх сил намагається заручитися підтримкою з боку місцевої влади для перезапуску реакторів, але в понеділок губернатор Фукуї сказав, що відповідальність за перезапуск нестиме Нода.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram