ГоловнаСвіт

Поліцейських із Жанаозена відправили за ґрати

Засудженим заборонили займати будь-які посади в правоохоронних органах.

Поліцейських із Жанаозена відправили за ґрати
Фото: ukranews.com

П'ятеро колишніх високих співробітників казахстанської поліції отримали тривалі тюремні терміни за перевищення повноважень під час ліквідації безладдя в місті Жанаозен Мангістауської області у грудні минулого року.

Зокрема, заступника начальника департаменту внутрішніх справ Мангістауської області Кабдигалі Утегалієва засуджено до семи років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму, начальника відділу боротьби з екстремізмом обласного ДВС Бекжана Багдабаєва, першого заступника начальника управління внутрішніх справ міста Жанаозен Єрлана Бакиткаліули й оперуповноваженого ДВС Мангістауської області Рината Жолдибаєва - до шести років колонії загального режиму, а старшого дізнавача УВС Жанаозена Нурлана Есбергенова засуджено до п'яти років ув'язнення.

Окрім цього, рішенням суду всім засудженим заборонено займати будь-які посади в правоохоронних органах протягом п'яти років після відбуття покарання.

Безладдя в Жанаозені, а також у селищі Шетпе відбулися 16-17 грудня 2011 року. Їм передували тривалі акції протесту місцевих нафтовиків, які, втративши роботу на місцевому підприємстві, домагалися поновлення. Заворушення були спровоковані спробою влади провести святкові заходи (з нагоди Дня незалежності Казахстану) на центральній площі, де зібралися і мітингували нафтовики. Після сутичок поліції та протестуючих у місті почалися підпали і мародерство.

У жанаозенських заворушеннях, за офіційними даними, було вбито 14 людей, 64 особи отримали вогнепальні поранення. З боку поліції постраждали близько 30 осіб. Згодом генпрокуратура Казахстану визнала, що хоча співробітники поліції під час заворушень у Жанаозені переважно діяли правомірно, в окремих випадках застосування зброї та спецзасобів мало непорівнянний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram