>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Голова комісії МОК заявив про спроби стеження з боку Росії

Члени комісії дотримувалися суворих заходів безпеки, побоюючись спецслужб.

Голова комісії МОК заявив про спроби стеження з боку Росії
Самуэль Шмид

Влада РФ намагалася вести стеження за дисциплінарною комісією Міжнародного олімпійського комітету (МОК), що розслідувала звинувачення в систематичному застосуванні допінгу російськими спортсменами.

Про це заявив голова комісії Самуель Шмід в інтерв'ю газеті Aargauer Zeitung, опублікованому в суботу, 9 грудня, пише DW.

"Але перш ніж приступати до роботи, ми вживали заходи безпеки", - зазначив колишній міністр оборони Швейцарії та екс-президент цієї країни. Зокрема, за його словами, члени комісії працювали за комп'ютерами без під'єднання до інтернету, не брали зі собою на засідання електронні пристрої, опускали зовнішні жалюзі, перевіряли приміщення на предмет прослуховувальних пристроїв. "Ми не хотіли попастися на своїй наївності", - заявив Шмід.

Голова комісії МОК також повідомив, що під час однієї з конференцій Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) в одному готелі з делегацією МОК оселилися співробітники російських спецслужб. "Тоді стало зрозуміло, що ми є конкретною метою атаки", - додав Шмід.

Висновки комісії під керівництвом Самуеля Шміда відіграли важливу роль у рішенні МОК усунути збірну РФ від участі в зимовій Олімпіаді у південнокорейському Пхьончхані. 5 грудня голова організації Томас Бах повідомив, що російські спортсмени зможуть виступити на Іграх під нейтральним прапором на "певних умовах".

Повідомлення про "систематичні маніпуляції антидопінговими правилами та антидопінговою системою в Росії" підтвердилися, йдеться в офіційній заяві МОК. Застосування допінгу в Росії глава МОК назвав "безпрецедентною атакою на Олімпійський рух і спорт". Тому, за його словами, МОК ввів зважені санкції у відповідь на систематичні маніпуляції. "Це має підвести риску під цим ганебним епізодом і стати каталізатором у ефективній боротьбі з допінгом, проведеній WADA", - сказав Томас Бах.

Міжнародний олімпійський комітет спирався на висновки власних двох комісій, які розслідували імовірну державну підтримку допінгу в Росії. Комісія, яку очолював швейцарський юрист Деніс Освальд, розслідувала підміну допінг-проб російських спортсменів на Олімпійських іграх у Сочі. Комісія під керівництвом Самуеля Шміда з'ясовувала, яку роль російські держоргани відіграли у маніпуляціях з допінгом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram