ГоловнаСвіт

Politico: Трамп схвалив санкції проти Росії за порушення договору РСМД

США покарає російські компанії, які розробляли крилаті ракети.

Politico: Трамп схвалив санкції проти Росії за порушення договору РСМД
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп схвалив пакет нових санкцій проти Росії за порушення договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, повідомляє видання Politico з посиланням на неназваного високопоставленого чиновника.

За його словами, Мінторгівлі США покарає новими санкціями ті російські компанії, які надавали технологічне сприяння в розробці заборонених договором крилатих ракет. Рішення ввести додаткові обмеження, додав співрозмовник, було ухвалене Радою національної безпеки при Білому домі.

Мета, сказав чиновник, - дати зрозуміти Росії, що адміністрація Трампа серйозно сприйме грубі порушення договору та "змінить економічні плани" російського уряду. Крім цього, додало джерело, Міноборони США почне дослідження і розробки щодо нової наземної ядерної крилатої ракети, яка дозволена відповідно до договору. Цю поправку було затверджено в ухваленому нещодавно оборонному бюджеті США.

Раніше заступник держсекретаря США Томас Шеннон звинуватив Росію в періодичному порушенні договору про РСМД. Він заявив, що Москва, незважаючи на угоди, укладені ще в часи холодної війни, продовжує "виготовляти і розгортати ракетну систему". Заступник голови Держдепу додав, що у зв'язку з цим влада США почала вивчати варіанти можливого військового рішення, щоб зуміти протидіяти Росії.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний президентом СРСР Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у 1987 році. Сторони зобов'язалися не виробляти, не випробувати і не розгортати крилаті, а також балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 кілометрів) і малої (від 500 до 1000 кілометрів) дальності.

У лютому The New York Times писала, що Росія таємно розгорнула нові крилаті ракети, порушуючи цей договір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram