>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

"Брехунові" Армстронгу доведеться заплатити $10 млн колишньому спонсору

Американські страховики виграли справу проти Ленса

"Брехунові" Армстронгу доведеться заплатити $10 млн колишньому спонсору
Фото: EPA/UPG

Американський велогонщик Ленс Армстронг, дискваліфікований довічно за систематичне вживання допінгу, мусить за рішенням суду виплатити $10 млн призових страхової компанії.

Суперечка Армстронга і страхової компанії SCA Promotions триває понад десять років. Коли спортсмен на початку 2000-х вигравав одну багатоденку "Тур де Франс" за іншою, він уклав з фірмою контракт, за яким у разі чергової перемоги він отримає $5 млн призових.

Однак у 2004 році компанія запідозрила, що Армстронг вживав допінг, і відмовилася виплачувати гроші. Приводом для цього стала книга журналістів П'єра Байєстера і Девіда Уолша "Секрети Ленса Армстронга", уривки з якої надрукували у британській газеті The Sunday Times.

Армстронг подав на SCA Promotions до суду з метою отримати свої призові. Під присягою Ленс заявив, що, коли він відновив велогонкову кар'єру у 1998 році, ніколи не вживав допінг. Спортсмен виграв справу, і суд постановив виплатити йому $7,5 млн з урахуванням витрат і витрат на адвокатів.

Звинувачення у вживанні допінгу при цьому не змовкали, а тільки наростали. У 2011 році ще один колишній партнер Армстронга по команді Тайлер Хемілтон розповів, як неодноразово помічав за ним вживання еритропоетину і знаходив у нього препарати.

На підставі цих даних Американське антидопінгове агентство розгорнуло грандіозне розслідування. За його підсумками було рекомендовано повністю позбавити Армстронга всіх його титулів з 1998 року, в тому числі семи перемог на "Тур де Франс" і бронзової медалі Олімпійських ігор 2000 року. Гонщик відмовився захищатися і врешті-решт зізнався у всіх своїх маніпуляціях з допінгом в ефірі популярної американської телепередачі "Шоу Опри Вінфрі".

У зв'язку з розкритими подробицями SCA Promotions зажадала від Армстронга повернення раніше відсуджених грошей і додаткової компенсації за завдані збитки. Цього разу суд прийняв сторону страхової компанії і зобов'язав невдалого гонщика виплатити їй $10 млн.

У заяві сторони-переможниці сказано, що Армстронга "покарано за безпрецедентне міжнародне брехливе свідчення, шахрайство і таємна змова". Ці гроші стануть найбільшою сумою в історії, яку доведеться повернути дискваліфікованому спортсмену.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram