>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

У Росії заберуть "золото" Олімпіади-2012

Боси Міжнародної федерації легкої атлетики знали про допінг ще 2012 року

У Росії заберуть "золото" Олімпіади-2012
Фото: newsfiber.com

Уперше з 2004 року російська спортсменка втратила титул олімпійської чемпіонки через допінг. Золоту медаль Олімпіади-2012 муситиме повернути бігунка на 3000 метрів з перешкодами Юлія Заріпова. Також під антидопінгові санкції потрапила бронзова призерка Ігор у Лондоні багатоборка Тетяна Чернова. Російське антидопінгове агентство повідомило, що в обох спортсменок "абнормальні показники біологічних паспортів".

Заріпову дискваліфікували на 2,5 року з 25 липня 2013 року. Її результати анульовано за періоди з 20 червня по 20 серпня 2011 року та з 3 липня по 3 вересня 2012 року. В останній з цих відрізків потрапляє Олімпіада в Лондоні, але при цьому Юлія збереже свій титул чемпіонки світу-2011 і золото Універсіади.

Чернову покарали за наявність забороненої речовини в її пробі, зданої під час чемпіонату світу 2009 року в Берліні. Тетяну дискваліфікували на два роки з 22 липня 2013 року з анулюванням результатів з 15 серпня 2009 року по 14 серпня 2011 року. Це дозволить їй зберегти титули чемпіонки світу-2011 і переможниці Універсіади, а також медаль Олімпіади-2012, але вона втратить бронзу чемпіонату світу-2010 у приміщенні.

Останні роки кар'єри покараних атлеток були багато в чому схожі. Обидві успішно виступили на Іграх-2012, потім легко перемогли на Універсіаді-2013 у Казані і претендували на високі місця на домашньому чемпіонаті світу. Але незадовго до початку змагань обидві раптом відмовилися виступати в Москві, зіславшись на травму. Після серпня 2013-го ні Юлія, ні Тетяна на старт більше не виходили.

Нагадаємо, що схожої стратегії - відмови від московського чемпіонату світу і від виступів на наступних змаганнях - дотримувалися олімпійські чемпіони зі спортивної ходьби Ольга Каніськіна, Сергій Кірдяпкін і Валерій Борчин. Зазначені спортсмени минулого тижня отримали тривалі терміни дискваліфікації на підставі "абнормальних даних своїх біопаспортів". Причому їхні порушення стосуються періоду 2009-2012 років.

Інформація про проблеми у великої групи титулованих російських легкоатлетів з'явилася в російських антидопінгових інстанціях наприкінці 2012-го року, але завершити розслідування до серпня 2013-го не вдалося. Згідно з неофіційними даними, напередодні московського чемпіонату світу президент Міжнародної федерації легкої атлетики Ламін Діак попросив у російської сторони зняти підозрюваних зірок зі змагань і не затьмарювати турнір допінговим скандалом за участю місцевих спортсменів. У тому «чорному списку», крім ходунів, також фігурували прізвища Заріпової і Чернової.

Додамо, одним із тренерів Чернової був краснодарський фахівець Володимир Кудрявцев - чоловік і тренер стрибунки в довжину Тетяни Котової. У пробі, взятій у цієї спортсменки на чемпіонаті світу-2005, виявили якісь "чужорідні продукти" (назву субстанції досі не розкрито). У стрибунки забрали медаль ЧС-2005 і титул чемпіонки світу в приміщенні-2006, дискваліфікувавши її на два роки. І ось тепер історія повторилася з ще однією ученицею Кудрявцева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram