>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Колліна: "Червона картка Чеберячкові - справедлива, рука Кучера - не пенальті"

П'єрлуїджі вважає, що Бойко епізоди трактував правильно.

Колліна: "Червона картка Чеберячкові - справедлива, рука Кучера - не пенальті"
Фото: 11na11.com

Сьогодні в Будинку Футболу П'єрлуїджі Колліна провів круглий стіл з журналістами, на якому розповів про наболілі моменти в нашому футбол. Зокрема, куратор суддівського корпусу детально зупинився на роботі арбітра Бойка в гучному матчі "Шахтар" - "Дніпро":

- У правилах гри в футбол трактування гри рукою створює найбільшу кількість проблем. Тільки сама людина знає, навмисне вона зіграла рукою чи ні. У правилах є критерії. Коли я приїхав в Україну, тут будь-який контакт руки і м'яча приводив до покарання. І тільки в Україні так було. І ми це змінили. Сьогоднішнє трактування відповідає правилам, заведеним у всьому світі.

Які критерії? Відстань. Якщо гравець знаходиться поруч з тим, хто б'є, це - не карається. Якщо м'яч летить здалеку, то я можу прибрати руки. Другий критерій - стан самих рук. У природному положенні для гри чи ні.

Ще один критерій - рух. Рука йде до м'яча або м'яч - до руки. Але це не новинка. Це повинні знати всі. Але що складно на полі - за 0,1 секунди побачити і зрозуміти, де була ця рука, відстань, чи рухалася рука... Це дуже складно, побачити іноді навіть по ТБ-зображенню. Необхідно переглядати і переглядати. А арбітр повинен прийняти рішення. І чим складніший епізод, тим ймовірніше, що він може помилитися. І в одному матчі він може прийняти різні рішення. Епізоди відрізняються. Не буває двох однакових епізодів.

Конкрентно про матч "Шахтар" - "Дніпро". У першому випадку руки гравця "Дніпра" широко розставлені у повітрі. Відбувається контакт руки з м'ячем. Тому рішення вважати цю гру рукою було правильним. Ти часом як у випадку з Кучером його рука знаходиться перед корпусом в нормальному положенні. І вважати це ненавмисним і безкарним - теж правильне рішення. Ви, звичайно, можете бути незгодні з моєю відповіддю. Я відповідаю за арбітрів. У той день, коли ви будете виконувати мою роботу, ваша думка буде мати більшу вагу. Це - сучасне трактування гри рукою. Футбол - демократичний, і всі можуть мати свою думку. Я не збираюся вас переконувати. Я кажу про правильне сучасне трактування. У всьому світі, не тільки в Україні. Якщо ви не згодні, це не моя проблема. Арбітр може допускати помилки, таке трапляється. Але якщо я покажу арбітрам ці два епізоди, то скажу їм: перший епізод - карається, другий - ні.

Друге попередження Чеберячкові. Мені здалося, що це гра у волейбол. Але тут ми говоримо про футбол. З 1 червня 2012 року винесення попереджень щодо гри рукою повинні проводитися, якщо ця гра перешкоджає суперникові опанувати м'ячем. Де б це не сталося на полі. Якщо гра рукою перешкоджає забиттю гола або ж відбувається позбавлення суперника можливості забити м'яч - повинне послідувати видалення. Гра рукою на лінії воріт - червона картка. Він має можливість забити, я порушую - видалення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram